Stižu kontejneri i kante za otpad u Stanarima

D. D.
Stižu kontejneri i kante za otpad u Stanarima

Stanari - Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS i najmlađa opština u Srpskoj, Stanari, juče su potpisali ugovor o sufinansiranju dva projekta upravljanja otpadom, vrijedna 80.000 maraka.

Vršilac dužnosti direktora Komunalnog preduzeća "Ekosfera" u Stanarima Marinko Janjilović kazao je da će nabavkom kontejnera, kanti, sortiranjem i odvoženjem reciklažnog otpada na deponiju biti riješen problem divljih deponija. On je dodao da će uskoro biti poznato gdje će otpad iz Stanara biti odvožen.

- Jedna od varijanti su reciklažni centri, koji su nama veoma skupi, pa ćemo najvjerovatnije u početku da koristimo deponiju Doboja - izjavio je Janjilović.

Projekat vrijedan 44.000 KM odnosi se na uspostavljanje sistema integrisanog sakupljanja i razdvajanja otpada, dok će za projektnu dokumentaciju za izgradnju reciklažnog dvorišta biti izdvojeno 36.000 maraka.

- U oba projekta učešće Fonda je oko 70 odsto, a opštine Stanari 30 odsto. Riječ je o novcu koji je Fond prikupio od obveznika koji plaćaju naknadu za zagađenje životne sredine ambalažnim otpadom - rekao je direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS Srđan Todorović.

Načelnik Stanara Dušan Panić kazao je da je potpisivanje ovog ugovora važan iskorak u rješavanju problema upravljanja otpadom na području ove lokalne zajednice. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana