Stipendije i posao aduti za ostanak mladih u Srpcu

Dejan Jovičić
Stipendije i posao aduti za ostanak mladih u Srpcu

Srbac - Srbačka omladina moći će u narednom periodu da računa na najmanje 200.000 KM za obrazovanje, društvene aktivnosti i razne projekte za koje su ostali uskraćeni godinu i po, koliko je trajala blokada rada lokalnog parlamenta.

Tome su se najviše obradovali studenti, koji će dobiti stipendije nakon tri godine, za šta će biti izdvojeno 50.000 maraka, a ovih dana je objavljena preliminarna rang-lista na kojoj se našlo 88 stipendista. Odbornici su izglasali i povećanje iznosa nagrada koje će biti dodjeljivane najuspješnijim maturantima, pa će tako umjesto 1.800 iz budžeta za ove namjene biti izdvojeno 3.000 KM.

- Mladima moramo obezbijediti uslove za ostanak na ovom području, zbog čega će prioritet biti njihova edukacija i zapošljavanje. Nadam se da će im stipendije olakšati školovanje, a da će subvencije od 20.000 KM, koje smo odobrili preduzećima za podsticaj zapošljavanja, jednom broju njih omogućiti da dođu do radnog mjesta - rekao je načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević.

Odbornik SNSD-a Saša Ilić kazao je da je značajan napredak postignut i na oživljavanju kulture i sporta.

- Zbog blokade rada Skupštine nije bio usvojen budžet za prošlu godinu, pa su sportski klubovi ostali uskraćeni za novac, a ove godine smo im odobrili 80.000 maraka. Nedavno je bio raspisan i javni poziv za kulturne i sportske manifestacije, za šta će biti namijenjeno dodatnih 20.000 KM - rekao je Ilić.

Odobren je i nastavak saradnje sa Fondacijom "Mozaik" u sklopu kojeg će naredne dvije godine biti finansirani projekti mladih u iznosu od oko 40.000 KM, od čega će opštinska uprava obezbijediti gotovo polovinu iznosa.

Mislilo se i na djecu sa posebnim potrebama iz udruženja "Izvor", za čije terapije i dnevni boravak će. umjesto 16.200 KM, od sada godišnje biti izdvajano 20.000 KM.

- Trudili smo se da u protekla četiri mjeseca ispravimo sve one nepravde koje su nastale zbog blokade rada parlamenta, koja je trajala od aprila 2015. godine. To nije slučaj samo sa mladima, već i drugim kategorijama stanovništva koje su ostale zakinute za subvencije, podsticaje i slično. Koliko smo bili ažurni, svjedoči i to da smo usvojili više od stotinu tačaka od konstituisanja novog saziva - rekao je predsjednik Skupštine opštine Mirko Stojić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana