Stihovi Bećkovića “Đe reče Japan” donijeli pobjedu učeniku iz Pala Aleksi Ćiriću: Uspjeh nije nedokučiv

Milijana Latinović
Stihovi Bećkovića “Đe reče Japan” donijeli pobjedu učeniku iz Pala Aleksi Ćiriću: Uspjeh nije nedokučiv

PALE - Stihovi velikog Matije Bećkovića “Đe reče Japan” donijeli su pobjedu učeniku devetog razreda paljanske Osnovne škole “Srbija” Aleksi Ćiriću na Republičkom takmičenju u recitovanju, a njegovoj školi veliku slavu, u kojoj ističu da iako se čini veoma dalek, uspjeh nije nikakva čudesna, nedokučiva stvar, koju mogu postići samo neki.

Aleksa i njegova školska drugarica Jovana Gligorić postigli su odlične rezultate na opštinskom i regionalnom takmičenju iz recitovanja poezije, a onda su vještine odmjerili sa drugarima iz cijele Republike na takmičenju u Banjaluci. Skriveni talenat ovo dvoje tinejdžera otkrila je nastavnica srpskog jezika Radomirka Lalović, koja ih je pripremala za nastupe. Na Republičkom takmičenju koje je organizovalo Ministarstvo prosvjete i kulture RS Aleksa je osvojio prvo, a Jovana četvrto mjesto.

Aleksa za “Glas Srpske” kaže da su se za takmičenje prijavili čim je konkurs o takmičenjima stigao u školu.

- Još u osmom razredu vježbali smo stihove “Đe reče Japan” i zahvaljujući nastavnici Lalović samo smo ih dorađivali i trudili se da uvježbamo akcenat, tempo i sve što je potrebno - priča Aleksa, ističući da se veoma obradovao kada je pročitao svoje ime na prvom mjestu. Jovana i on vježbali su satima, radnim danom i vikendima, a najstroža publika bili su mu njegovi ukućani, pred kojima je svakodnevno “nastupao”.

Ističe da treba znati razumjeti Bećkovića koji u jednom stihu kaže mnogo.

Dan prije našeg razgovora Aleksa je završio osnovnu školu i već uveliko se priprema za upis na neki od medicinskih smjerova. U slobodno vrijeme rado druguje s djelima Branka Ćopića i Petra Kočića, a voli i da crta.

Na uspjeh učenika koji će uskoro iskoračiti stepenicu više i zaplivati na talasima srednjeg obrazovanja posebno je ponosna direktorica škole Sanja Marković, koja je za “Glas Srpske” istakla da su njihovi uspjesi školi “Srbija” donijeli veliku slavu.

- Ime naše škole i našeg učenika zasjalo je na prvom mjestu. Konkurencija je bila velika, zahtjevi teški. Znali smo, bez muke se pjesma ne ispoja, mora se neumorno vježbati. Akcenat, tempo, stav, bili su uslovi za ostvarenje želje. Naši snovi postali su stvarnost. Pobijedili smo! Ponosimo se svojim učenicima i njihovim uspjehom. Aleksa je stihovima kazao sve, a ne samo nešto, a vama prepuštamo da govorite više, rado ćemo slušati, nema zbora - istakla je Markovićeva.

Učesnici

Aleksa Ćirić je ispričao da je takmičenje održano onlajn, odnosno škole su dostavile video-snimke recitacija.

- Na Republičkom takmičenju su učestvovali svi koji su osvojili prvo i drugo mjesto na regionalnim takmičenjima, tako da je iz svake regije bilo po dvoje učesnika. Pregledavanje snimaka održano je 22. maja, a potom su objavljeni rezultati - rekao je Aleksa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana