Stigla plata, ali i nova blokada u Srpcu

Cvija Mrkonjić
Stigla plata, ali i nova blokada u Srpcu

Srbac - Radnici opštinske uprave u Srpcu dobili su zaostala lična primanja za maj ove godine, što im je druga isplaćena plata u roku od sedam dana, nakon što im je na račune legla i zarada za april.

Ovo je bio jedan od osnovnih uslova opštinskog sindikata, koji je zahtijevao najmanje dvije plate u avgustu, dok bi ostatak dugovanja prema radnicima bio regulisan u skladu sa planom isplate. Zbog neredovnog plaćanja doprinosa, opštinari već dvije godine ne mogu ovjeriti zdravstvenu knjižicu.

Predsjednik sindikata opštinske uprave Ninko Gužvić kaže da su ispoštovani dogovori za ovaj mjesec.

- Sljedećeg mjeseca trebalo bi da budu isplaćene još dvije plate i nadamo se da će tako i biti - kazao je Gužvić.

Ovaj plan bi mogla da poremeti nova blokada od strane Poreske uprave RS koja je stigla u iznosu od 150.000 KM na ime neisplaćenih doprinosa u ovoj godini, a kako se očekuje blokada neće biti skinuta najmanje do kraja avgusta.

Načelnik Srpca Drago Ćirić potvrdio je u petak da je isplaćena majska plata, te istakao da će uprkos novoj blokadi nastojati da redovno isplaćuje zaostala primanja. Prema njegovim riječima, osim opštinara, majsku platu su dobili i zaposleni u vrtiću "Naša radost", Centru za socijalni rad, kao i radnici Agencije za rad malih i srednjih preduzeća "Apis".

- Dvije plate će biti isplaćene i u septembru. Da nije ove blokade, sve bi bilo u redu, ali to se namjerno radi, to su političke igre, jer žele da me onemoguće da bilo šta ovdje uradim - kaže Ćirić.

Isplata nije obradovala radnike javnih preduzeća i ustanova, jer oni nisu dobili platu kada i opštinari. Najkritičnije je radnicima Centra za kulturu i sport, koji čekaju 16 plata i zaposlenima u Radiju Srbac, gdje kasni devet isplata.

Na sastanku Organizacionog odbora "Gastro festa", koji će biti održan 3. i 4. septembra u Bardači, stručni saradnik Centra za kulturu i sport Stevan Umljenović je i u ime direktora Centra Danijele Vukotić, najavio da će neće ustupiti binu, ozvučenje i radnike za ovogodišnju manifestaciju, kako su to činili prethodnih godina.

- Ništa oko 'Gastro festa' još nije u dogovoreno, pregovori su u toku - kaže Vukotićeva dodajući da ne može natjerati radnike da rade, kad oni zbog neisplaćenih plata najavljuju i štrajk.

Ćirić smatra da neće biti problema u vezi sa ustupanjem opreme Centra za kulturu.

- Daće oni to, nije to njihova ćaćevina, samo sada hoće da naplate 2.400 KM za binu, jer ništa drugo ne rade i ništa drugo ne naplaćuju - istakao je Ćirić.

Do kraja godine trebalo bi obezbijediti najmanje 1,2 milion KM samo za plate radnicima opštinske uprave i Centru za socijalni rad, razvojnoj agenciji Apis i Boračkoj organizaciji koji su učlanjeni u opštinski sindikat, a kad se uzmu u obzir i druga preduzeća, taj iznos je drastično veći.

Gastro-fest

Turističko-privredna manifestacija "Gastro fest" ove godine će biti održana 3. i 4. septembra u sportsko-rekreacionom centru na Bardači.

Prvog dana manifestacije biće organizovana škola ribolova za djecu, i okrugli sto na temu "Zaštićena priroda i turizam". Narednog dana će biti organizovana takmičenja u pripremanju ribljeg paprikaša i piletine na roštilju.

Na "Gastro festu" će biti održana i takmičenja u navlačenju konopca, skakanju u vreći i ispijanju piva, kao i prezentacija tradicionalnih jela domaće kuhinje i nastupi kulturno-umjetničkih društava. Glavni pokrovitelji su Ministarstvo trgovine i turizma RS i opština Srbac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana