Stidljiva mimoza otrovna kao kobra

Dragana Keleč
Stidljiva mimoza otrovna kao kobra

Banjaluka - Ljubitelji cvijeća koji ovih dana na banjalučkoj tržnici kupuju stidljivu mimozu treba da budu oprezni ukoliko ovu biljku drže u blizini djece, jer bi gutanje njenih otrovnih listova moglo da bude kobno poput ujeda kobre.

Na to su upozorili stručnjaci iz oblasti botanike istakavši da je glavna odlika ove biljke da naglo skupi listove čim je neko dodirne, da bi ih nekoliko minuta kasnije ponovo raširila.

Upravo zbog svojih neobičnih listova ovo cvijeće je primamljivo, ali u njima i jeste skrivena fatalnost. Nažalost, mnogi bez ikakvog znanja ili upozorenja kupuju ovu biljku da bi im krasila domove i dvorišta.

- Nabavila sam stidljivu mimozu prije nekoliko mjeseci. Nisam ni znala da je opasna, dok nisam pogledala neku emisiju gdje su pričali o njenim otrovnim listovima. Odmah sam je bacila, jer imam dvoje djece i ne bih da rizikujem njihovo zdravlje i živote - priča Verica Mitrić iz Banjaluke.

Ipak, trgovci i cvjećari tvrde da ne treba strahovati od te biljke, jer je i drugo ukrasno cvijeće otrovno, pa niko od njega nije stradao.

- I list krompira ili paradajza sadrži toksine i kada bismo ih pojeli ne bismo se dobro proveli - ističe Ljubinka Grgić, koja drži tezgu na banjalučkoj pijaci sa raznim cvijećem, među kojim je i opasna mimoza.

Sjemena, kaže nabavlja iz Holandije, a pelcere te neobične biljke prodaje za pet maraka. Riječ je, veli, o nisko žbunastoj vrsti, koja napreduje i u kući i u dvorištu.

-  Kada poraste dobije roze cvjetove, tako da je izuzetno dekorativna - dodaje Grgićeva.

Šef Katedre za ekologiju, zaštitu biodiverziteta i zaštitu životne sredine na banjalučkom Prirodno-matematičkom fakultetu dr Biljana Lubarda objašnjava da mnoge kućne biljke sadrže otrovne supstance zbog čega uzgajanje cvijeća zahtijeva dobru informisanost i znanje.

- Naravno da niko nije lud da jede listove cvijeća, ali treba misliti na djecu, koja sve i svašta stavljaju u usta. Zbog toga posebnu pažnju moraju voditi oni koji stidljivu mimozu drže u njihovoj blizini, jer su njeni listovi izuzetno otrovni - kaže Lubarda.

Ističe i da je opasan i đurđevak, kao i oleander koji mnogi imaju kući.

- Listovi lijandera su izuzetno toksični, a kroz istoriju postoje zabilješke i da su njime čak trovali Aleksandra Makedonskog - dodaje Lubarda.

Isto misli i profesor Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci Zlatan Kovačević, koji kaže da opreza nikada nije na odmet.

- Mnoge biljke kriju opasne tvorevine, tako da treba biti oprezan. Stidljiva mimoza u listovima ima otrove i treba je držati van dometa djece - ističe Kovačević.

Njegujmo domaće

Profesor Zlatan Kovačević kaže da bi zaljubljenici u prirodu i cvijeće trebali više pažnje posvetiti domaćim biljkama, umjesto što nabavljaju sve i svašta iz uvoza.

- Treba početi forsirati autohtonu floru i faunu - smatra Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana