Šteta od poplava premašuje lokalne granice

Miloš Vasiljević
Šteta od poplava premašuje lokalne granice

BANjALUKA - Komisije u Novom Gradu, Kostajnici i Kozarskoj Dubici, koji su najviše bili pogođeni majskim poplavama, popisale su štetu na objektima i poljoprivrednom zemljištu, a ona uveliko nadmašuje iznose kojima raspolažu lokalni budžeti zbog čega su oči poplavljenih uprte u republičke i institucije BiH.

Dok čekaju pomoć za obnovu objekata i ublažavanje velikih gubitaka u poljoprivredi ove lokalne zajednice su, kao i nakon majskih poplava 2014. godine, koliko-toliko stale na noge, ali ostala je strepnja da im svako proljeće može donijeti novu nevolju zbog čega razmišljaju kako da unaprijede sistem zaštite od poplave.

Prvi čovjek Kozarske Dubice Radenko Reljić kaže da su komisije na terenu popisale štetu, a ona je procijenjena na oko 450.000 maraka što se iz lokalnog budžeta ne može namiriti.

- Opštinski budžet nije u mogućnosti da pokrije tu štetu jer za cijelu imamo 100.000 maraka za subvencije i u to se moramo uklopiti. Pomogli smo ljudima onoliko koliko smo mogli, a spiskove smo kompletirali i uputili prema Vladi RS od koje očekujemo pomoć. Bilo je obećanje i od Savjeta ministara BiH da će Kozarska Dubica, Kostajnica i Novi Grad dobiti pomoć od 100.000 maraka, ali još niko nije dobio ni marke - rekao je Reljić.

Podsjetio je da su u majskim poplavama bujični tokovi odnijeli više mostova, a tri su uništena, dok je velika šteta nanesena i usjevima koji su danima bili pod vodom. Puno besanih noći u maju zbog obilnih padavina bilo je i u Kostajnici. Portparol ove opštine Aleksandar Pašić za "Glas Srpske" naglašava da su njihove komisije obišle teren, napravile zapisnike te da je ukupna šteta na poljoprivrednom zemljištu oko pola miliona maraka. 

- Na stambenim i pomoćnim objektima šteta je oko 60.000 KM, a uputili smo zahtjev Vladi RS za pomoć pri nadoknadi štete, jer je naš budžet ograničen i nemamo sredstava, osim za onu početnu pomoć - kazao je Pašić.

Prema njegovim riječima, počeli se sa skupljanjem podataka za izgradnju utvrđenja ili brane koja bi spriječila plavljenje najkritičnijeg dijela koji se nalazi u ulici Ranka Šipke.

- Dolazili su i predstavnici Vlade RS i nadležnih institucija koji rade na iznalaženju adekvatnog projektnog rješenja koje bi moglo spriječiti plavljenje. Nemamo urađen sistem odbrane od poplava, a donji dio gdje Una plavi ostao je nezaštićen, a izradom idejnog rješenja višedecenijski problem biće riješen - rekao je Pašić.

Majske poplave nisu zaobišle ni Novi Grad, a jedna od mjesnih zajednice koja je najteže prošla bile su Rudice. Predsjednik savjeta te MZ Stevan Karlica kazao je za "Glas Srpske" da je samo u Rudicama poplavljeno više od 40 objekata.

- Opštinska vlast je popisala materijalnu štetu, ali ona još nije izmirena. Sanirano je samo ono što se na na početku moglo spasiti - rekao je Karlica.

Stadion

Potpredsjednik FK Sloboda u Novom Gradu Stevan Karlica rekao je da će sve učiniti kako bi vratili sjaj najstarijem fudbalskom klubu u Srpskoj, koji su majske poplave gurnule na dno. Zavrnuli su rukave i čine sve kako bi se ponovo na "Mlakvama" nesmetano mogle igrati utakmice. 

- Sređujemo prostorije da bismo mogli ubacivati klupe i elemente gdje će biti sportska oprema. Riješili smo struju i sada puštamo vodu za navodnjavanje terena, vrijedno radimo kako bi se ponovo na "Mlakvama" pričalo samo o fudbalu  - rekao je Karlica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana