Stefanu Maletiću iz Srpca matematika najveća ljubav

Dejan Jovičić
Stefanu Maletiću iz Srpca matematika najveća ljubav

SRBAC - Matematici posvećujem najveći dio svog slobodnog vremena, vježbam je čak i vikendom i raspustima i želja mi je da stalno stičem nova saznanja o ovoj nauci kako bih se usavršio u ličnom pogledu i jednog dana možda doprinio njenom razvoju.

Ovo su riječi Stefana Maletića, najtalentovanijeg matematičara u novijoj istoriji Srpca, koji je na 27. Juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi u Tirani, održanoj krajem juna, osvojio srebrnu medalju.

Stefan je završio deveti razred Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj” iz Srpca kao učenik generacije, a rezultatima koje je ostvario u ovoj godini oborio je mnoge rekorde.

Na olimpijadi u Albaniji nastupio je sa pet najtalentovanijih matematičara iz cijele BiH i u ekipnom plasmanu, u konkurenciji 20 zemalja iz Evrope i Azije, osvojili su treće mjesto što je najbolji rezultat BiH do sada.

U pojedinačnoj kategoriji zlato je osvojio Vuk Janković iz Trebinja, a među takmičarima su bili i učenici iz Sarajeva i Tuzlanskog kantona.

- Zadaci su bili veoma teški, radili smo ih iz oblasti algebre, teorije brojeva, geometrije i kombinatorike i iz svake od njih je bio izabran po jedan. Poredani su od najlakšeg do najtežeg i posljednji je predstavljao veliki izazov, mogu slobodno reći da je bio najteži do sada, a ukupno smo ih radili oko četiri i po sata - rekao je Stefan.

Svoje mjesto obezbijedio je i na juniorskoj olimpijadi u Visokom gdje su učestvovali najbolji mladi matematičari iz BiH i gdje je osvojio četvrto mjesto, a prethodno je postao prvak na republičkom takmičenju iz matematike za osnovne škole iz Srpske koje je održano u Doboju. 

Za olimpijadu u Tirani pripremao se u školi za nadarene matematičare u Sarajevu koju pohađa već neko vrijeme i na čijem je zimskom kampu u januaru ove godine ostvario istorijski rezultat osvojivši maksimalan broj poena na sva četiri testa, u konkurenciji 40 osnovaca iz BiH, što je najbolji rezultat od osnivanja kampa.

Da je Stefan izuzetan talenat potvrđuje da je bio najbolji na prijemnom ispitu za upis u banjalučkoj Gimnaziji na prirodno-matematičkom smjeru.

- Matematika je sastavni dio mog života i ne prođe dan da ne rješavam zadatke. Čak i sada dok nema škole izdvojim dnevno barem tri do četiri sata, a omiljena oblast mi je teorija brojeva. Trenutno sam fokusiran na obaveze koje me čekaju u gimnaziji, a za poslije ćemo vidjeti, ali sigurno je da će matematika biti moj životni poziv - rekao je Stefan.

Pored matematike, Stefan postiže izuzetne rezultate i iz fizike. To potvrđuje drugo mjesto na republičkom takmičenju u Bijeljini, koje je osvojio u maju ove godine.

Direktorica OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” iz Srpca Manuela Rađević-Jokić kaže da je Stefan najuspješniji matematičar od osnivanja njihove škole.

- On je jedini učenik iz Srpca do sada koji se plasirao na državno takmičenje iz matematike i balkansku juniorsku olimpijadu i prvi koji je u jednoj godini osvojio najviši plasman na republičkim takmičenjima iz matematike i fizike - rekla je ona.

Podrška

Čestitke na uspjesima Stefanu Maletiću ovih dana uputio je i načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević, koji je za njega organizovao prijem i uručio mu novčane i druge nagrade.

- Srbac je prepoznatljiv po nadarenim učenicima koji postižu dobre rezultate u školovanju i na prijemnim ispitima na fakultetima, a nerijetko budu proglašeni i za studente generacije. U svojim profesijama veoma su cijenjeni i uspješni što, takođe, želim i Stefanu - rekao je Dragosavljević.

Za ostvarene rezultate iz matematike i fizike Stefan je prošle godine, povodom krsne slave i Dana opštine Srbac, dobio najvišu opštinsku nagradu koja se dodjeljuje mladima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana