Stefan Maletić matematički genije iz Srpca

Dejan Jovičić
Stefan Maletić matematički genije iz Srpca

SRBAC - Srbačka Osnovna škola “Jovan Jovanović Zmaj” u svojoj istoriji nije imala talentovanijeg učenika iz predmeta matematika od četrnaestogodišnjeg Stefana Maletića koji oduševljava svojim znanjem i obara rekorde.

Na zimskom kampu za nadarene matematičare u Sarajevu, u konkurenciji 40 osnovaca iz cijele BiH, među kojima je bilo svega troje iz Republike Srpske, Stefan je ubjedljivo zauzeo prvo mjesto s maksimalnih 400 bodova, ostavivši drugoplasiranog iza sebe sa čak 75 bodova razlike.

Kamp je nedavno organizovalo Udruženje matematičara Kantona Sarajevo, uz podršku Prirodno-matematičkog fakulteta iz Sarajeva, gdje mladi Srpčanin od septembra pohađa dodatnu nastavu onlajn putem.

- Radili smo četiri testa od kojih je svaki nosio po 100 bodova i sve sam ih uspješno riješio. Nisam se posebno spremao jer matematiku vježbam svaki dan. Mislio sam da ću ostvariti dobar rezultat, jer sam i na testovima koje smo imali u sklopu nastave matematike za nadarene učenike bio najbolji, ali nisam baš očekivao da ću imati ovoliko bodova - rekao je Stefan.

Zbog izuzetnog rezultata, koji je prema riječima organizatora najbolji od osnivanja kampa do sada, dobio je obavještenje od Udruženja matematičara da ga već od početka februara prebacuju u napredniju grupu, sa srednjoškolcima.

Da ovaj uspjeh nije slučajan, svjedoči podatak da je prošle godine Stefan bio najbolji na opštinskom i regionalnom takmičenju iz matematike i zauzeo četvrto mjesto na republičkom takmičenju, ostvarivši plasman i na Juniorskoj matematičkoj olimpijadi BiH, kao prvi Srpčanin kome je to pošlo za rukom.

- Nakon olimpijade, nastavnik Nedim Okić iz Srpca, koji me pripremao za takmičenja, predložio mi je da se prijavim za školu u Sarajevu smatrajući da mogu još više napredovati. Poslao sam zahtjev i uradio prijemni test nakon koga mi je javljeno da sam primljen. Zadovoljan sam s načinom rada, svi predavači su veoma dobri, šalju nam i dodatne zadatke, objašnjavaju šta nije jasno, ne samo na nastavi, nego i u toku sedmice, kad god se obratimo - rekao je Stefan, koji je nagrađen besplatnim pohađanjem ljetnog kampa.

Matematiku je zavolio još u nižim razredima i najviše voli oblast teorije brojeva i dokazivanje nejednakosti.

- Po završetku osnovne škole planiram upisati prirodno-matematički smjer Gimnazije u Banjaluci, a za dalje ću još vidjeti - kaže Stefan.

Da mu prirodne nauke i te kako idu od ruke potvrđuje i prvo mjesto na opštinskom i regionalnom i četvrto mjesto na republičkom takmičenju iz fizike, na čemu zahvaljuje svojoj nastavnici Tanji Gudalović koja ga je pripremala.

- Matematiku i fiziku vježbam svaki dan po nekoliko časova ali stignem naučiti i ostalo školsko gradivo. Svakodnevno imam dodatnu nastavu iz jednog od ovih predmeta, a nastavnici mi donose razne zbirke i zadatke. Rješavam ih čak i u slobodno vrijeme, ali nađe se vremena i za opuštanje uz televiziju - rekao je Stefan.

Priznanje

Stefan je odličan učenik devetog razreda i ima petice iz svih predmeta. Zbog ostvarenih uspjeha na proslavi krsne slave i Dana opštine Srbac u oktobru prošle godine dobio je najviše opštinsko priznanje koje se dodjeljuje mladima i nagrađen s 500 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana