Stefan Malbašić osvojio srebro na geometrijskoj olimpijadi: Matematika traži nadahnuće kao poezija

Dragana Keleč
Stefan Malbašić osvojio srebro na geometrijskoj olimpijadi: Matematika traži nadahnuće kao poezija

Pale - Nemoguće je zamisliti fiziku ili hemiju bez matematičke ljepote, a za matematiku, kao i za poeziju, potrebno je nadahnuće.

Tim riječima učenik trećeg razreda Gimnazije Srednjoškolskog centra "Pale" Stefan Malbašić opisuje svoj omiljeni predmet - matematiku. Ona mu je donijela pregršt radosti i priznanja, a najnovija je srebrna medalja na nedavno održanoj Iranskoj geometrijskoj olimpijadi. Ponosan je na tu medalju jednako kao i na zlatnu, koju je na istom takmičenju osvojio prošle godine.

- Matematika je prepotentna kraljica koja stoji na samom vrhu svih egzaktnih nauka. Njena suština nije u formulama, već u misaonom procesu koji dovodi do otkrivanja novih zakonitosti - ističe Malbašić.

Talentovani matematičar ističe da su takmičenja prilika da matematika postane bliža mladima i da otkriju logičko razmišljanje.

- Na nastavi u školama uglavnom su tradicionalni zadaci o kružnicama i trouglovima. Međutim, za rješavanje zadataka na Iranskoj geometrijskoj olimpijadi potrebno je nadahnuće, logičko rasuđivanje i prevođenje neobičnih uslova na matematički jezik - priča Malbašić.

On kaže da matematički problem može pružiti isto toliko zadovoljstva koliko i ukrštene riječi.

- Intenzivan umni rad je jednako ugodan kao i napeta košarkaška utakmica. Matematika nije teška, ali mora postojati kontinuiran rad i talenat - dodaje Malbašić koji i pored mnogobrojnih obaveza uvijek ima vremena za svoje prijatelje i uživanje u slobodnom vremenu.

Direktor Srednjoškolskog centra "Pale" Nedeljko Gazivoda neizmjerno je ponosan na Stefana. Osim što je sjajan matematičar, on je, kako kaže, i sjajan drugar i ponos cijele škole.

- Nadamo se da će Stefan nastaviti da niže uspjehe. Bićemo uvijek njegova podrška - naglasio je Gazivoda.

Učesnici

Iranska geometrijska olimpijada održana je u 31 državi, a nadmetalo se više od 2.500 takmičara.

Države učesnice bile su Albanija, Alžir, Argentina, Jermenija, Bangladeš, BiH, Brazil, Bugarska i Kina. Za medalje su se borili i mladi iz Kostarike, Hrvatske, Češke, Dominikanske Republike i Ekvadora, Salvadora, Estonije, Irana, Irske, Kazahstana, Kirgizije, Makedonije, Malezije, Meksika, Holandije, Nikaragve, Nigerije, Paname, Perua, Rusije, Tadžikistana i Ukrajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana