Stećke u opštini Rogatica prekrili lišaji i mahovina: Istorijsko blago nagriza zub vremena

Sreten Mitrović
Stećke u opštini Rogatica prekrili lišaji i mahovina: Istorijsko blago nagriza zub vremena

ROGATICA - Opština Rogatica obiluje bogatom kulturno-istorijskom baštinom, a u mnoštvu znamenitosti posebno mjesto zauzimaju srednjovjekovni stećci koje nemilosrdno uništava zub vremena, zbog čega je potrebno nešto hitno preduzeti.

Svaka epoha ostavila je tragove diljem Rogatice koju sa zapada omeđuje Glasinac i legendarna Romanija, sa sjevera Devetak i Žepska planina i na istoku Drina i jugu Sjemeć, Gnila i rijeka Prača.

Sa 2.678 registrovanih srednjovjekovnih stećaka ova lokalna zajednica našla se na drugom mjestu u Republici Srpskoj i trećem u BiH.

Direktor Turističke opštinske organizacije Predrag Ujić kaže da je jedna od 88 registrovanih nekropola Borak nedaleko od sela Burati na području mjesne zajednice Stjenice.

- U njoj se nalazi izbrojanih 214 stećaka i odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH iz novembra 2008. proglašena je za nacionalni spomenik sa utvrđenim mjerama zaštite - ističe Ujić.

Među 214 još vidljivih stećaka, jer su neki već utonuli u zemlju, nalazi se više od 110 sanduka, oko 40 zasvođenih sljemenika, a ostalo su kamene ploče.

- Jedan sanduk svojom dimenzijom plijeni pažnju. Nije ukrašavan, iako je najveći u cijeloj nekropoli koja je nekad bila pored trgovačkog puta za Dubrovnik, ali su ih u novija vremena zaobišli putari. Sada su lokacijski skriveni od oka namjernika i zato je i poslije toliko vremena ostala kompaktna i ne narušena kao neke druge nekropole iz kojih su stećci korišćeni za razne potrebe pa i kao unikati u Zemaljskom muzeju u Sarajevu - objašnjava Ujić.

Ono što je loše, smatra Ujić, je da su većini stećaka širom opštine prekrili lišaji i mahovina.

- Biljni organizmi svakodnevno nemilosrdno razaraju strukturu kamena, posebno onih koji su ukrašeni, zbog čega se mnogi jedva naziru i teško čitaju, jer su najvjerovatnije, radi skromne tehničke mogućnosti, plitko urezani. Uz to, dobar broj stećaka je i utonuo u zemlju i lišće mladih hrastova čije je stanište Borak i okolina - upozorava Ujić.

To bi, kažu on, a sa čim se slažu i mještani, trebao da bude alarm nadležnim institucijama da što prije preduzmu korake za zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa. Svakim danom ono sve više nestaje, a sa tim i tragovi ljudskog bitisanja u ovim krajevima.

Ukrasi

Iz obilja znamenitosti u Borku izdvaja i sljemenik sa postoljem koji je ukrašen prikazom lova na medvjeda. Osim njega na još tri stećka urezani su polumjesec, rozeta, vuk i lovac sa mačem i predstava psa, srne, čovjeka i medvjeda.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana