Staza u Zalužanima postala arena smrti i smetljište

Milijana Latinović foto: A. Čavić
Staza u Zalužanima postala arena smrti i smetljište

Banjaluka - Staza u Zalužanima na granici Banjaluke i Laktaša, koja je izrodila desetine šampiona auto-moto sporta, pretvorena je u arenu smrti, smetljište i pašnjak za stoku.

Građevinski otpad, plastična ambalaža, dijelovi namještaja, ostaci hrane samo su dio smeća koje je odloženo unutar kompleksa. Još problematičnije od toga je ugrožena bezbjednost na stazi. Nemar je nedavno glavom platio motociklista nakon što se zabio u kamion, koji se pojavio na stazi. Tek poslije pritiska javnosti odlučeno je da staza bude privremeno zatvorena.

Predsjednik Moto-kluba "Maršal" Duško Drljača kaže da je staza odavno izgubila namjenu zbog koje je izgrađena.

- Unazad nekoliko godina ništa nije kako treba. Vidjeli ste i sami, staza nije ograđena, betonski stubovi su počupani, smeća ima na tone... Jednostavno, ovo je opšte rasulo - kaže Drljača.

Bezbjednosni aspekt je, kaže Drljača, posebna priča.

- Stazom se kreće kako ko poželi - od biciklista, pješaka, do žena s djecom. Posljedica svega što se dešava je i nesreća u kojoj je prije nekoliko dana poginuo motociklista Robert Milekić. Nemoguće je organizovati bezbjedan trening ili trke kad staza nije ograđena, a zbog smeća je i nepregledna - rekao je Drljača.

Stazom od 2008. godine upravlja Auto-moto društvo Banjaluka. Dodatni problem je što je gruntovno 70 odsto na teritoriji Laktaša, a 30 odsto Banjaluke, zbog čega se prepliću nadležnosti inspekcija i komunalnih preduzeća.

Sekretar Auto-moto društva Banjaluka Milan Mačković naglašava da građevinski otpad uz stazu stoji već pet godina i da ne zna ko ga je tu dovezao.

- Na sve to i mještani okolnih naselja svakodnevno dolaze i istresaju smeće oko staze. Narod dolazi iz Kuljana, Jablana, Bukovice, dovoze smeće u auto-prikolicama. Mi to ne možemo spriječiti - rekao je Mačković.

Nakon nedavne nesreće Upravni odbor Auto-moto društva Banjaluka je zabranio ulazak na stazu i održavanje treninga.

- Samo u proteklih sedam dana katanac na kapiji mijenjali smo tri puta, a table sa natpisima o zabrani ulaska koje smo stavili su skinute. Motociklisti koji su htjeli trenirati dosad su se najavljivali našoj upravi. Mi smo ih upoznavali sa situacijom i svaki trening izvodili su na sopstvenu odgovornost, jer mi nismo bili u mogućnosti da obezbijedimo sanitet, a staza je neograđena i nema redara - rekao je Mačković.

Istakao je da je takav slučaj bio i sa motociklistom koji je nastradao, a na pitanje otkud kamion na stazi odgovara da je vjerovatno došlo do problema u komunikaciji.

- Vjerovatno je došlo do problema u komunikaciji između našeg portira kojem se motociklista najavio i firme "Rokvić" iz Prijedora, koja izvodi radove između staze i jezera kako bi izgradili nasip i bar na neki način spriječili opasnost od izlijetanja vozača sa staze u jezero - kazao je Mačković i naveo da traje istraga o nesreći.

Dodaje da je bez ulaganja u stazu i adekvatnu zaštitu nemoguće bilo šta raditi.

- Bez toga je postojanje staze besmisleno. Obraćali smo se vlastima Banjaluke i Laktaša za pomoć kako bismo očistili stazu. Potrebno je više od 20.000 KM. Postoji dobra volja, ali ne i novac - kazao je Mačković.

U potrazi za odgovorima u vezi sa problemima sa stazom u Zalužanima u Gradskoj upravi Banjaluka i opštini Laktaši prebacivali su nas od jednog do drugog službenika, a odgovor svih je bio da nisu nadležni. U banjalučkoj komunalnoj policiji su istakli da nisu nadležni za uklanjanje smeća i da je to posao laktaškog "Komunalca". U "Komunalcu" su istakli da uopšte ne znaju u čijoj je nadležnosti čišćenje i odvoz smeća sa ove lokacije.

- Nama se nikada niko nije obraćao za odvoz smeća sa staze, niti znamo ko je za to nadležan - rekli su u ovom preduzeću.

Mještani: Učinite nešto ili zatvorite stazu

Mještani Zalužana kažu da stazu treba zatvoriti ako niko nema namjeru da nešto učini kako bi hrpa problema bila riješena.

- Na stazu dolazi ko hoće i kad hoće, istresaju smeće pa čak i šetaju stazom. Iskrena da budem, najsrećnija bih bila da je zatvore kad niko ne vodi računa o tome - kaže Ljiljana Vasilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana