Stavljen katanac na jedinu trafiku u Srebrenici

Krstina Ćirković
Stavljen katanac na jedinu trafiku u Srebrenici

Srebrenica - Da bi kupili meso, školski pribor, odjeću i obuću, stanovnici Srebrenice prinuđeni su da odu u susjedne opštine i pazare ono što im je potrebno, a nedavno je stavljen katanac i na jedinu trafiku u ovoj varošici.

Trafika je prestala da radi zbog slabog prometa i ekonomske neodrživosti, pa mještani Srebrenice novine, poneki časopis, kao i dopune za mobilne telefone kupuju u trgovačkim radnjama.

- Zatvorena je jedina trafika koja je više od dvije decenije radila u centru Srebrenice. U samo nekim trgovačkim radnjama mogu se kupiti dnevne novine ili dopune, ali to nije dovoljno - rekao je Milan Vasić i dodao da uglavnom u Bratuncu pazare sve što im je potrebno.

Vlasnici trgovačkih i zanatskih radnji u zahtjevima za odjavu djelatnosti navode da je osnovni razlog zatvaranja radnji slab promet. Odbornik u lokalnoj Skupštini Miloš Milovanović rekao je da nije dobro za stanovnike da se zatvori bilo koji prodajni objekat u Srebrenici.

- Nadam se da će lokalna vlast preduzeti aktivnosti i otvoriti objekat u kom će moći da se kupi štampa koja trenutno nedostaje našim građanima - rekao je Milovanović.

Poslije završetka rata, u ovom mjestu su radile tri trafike. Vremenom su sve zatvorene, kao i pekara, mesara, poslastičarnica i još neke zanatske radnje. Osim tih radnji otvarane su i zatvorane knjižara, brojni butici i prodavnice obuće. Trenutno ne radi nijedna od tih radnji.

  • Ovdje je samo nekoliko mjeseci radila zlatara. U Srebrenici danas, nažalost, rade samo prodajni objekti koji nude polovnu robu - rekla je Milica Milošević.

Podrška opštine

Opština Srebrenica  nedavno je raspisala javni poziv za dodjelu 30.000 maraka malim preduzećima i zanatsko-preduzetničkim radnjama.

U  pozivu je navedeno da će bespovratna sredstva za održivo poslovanje biti dodijeljena preduzećima koja zapošljavaju manje od deset radnika i radnjama koje su u toku prošle godine aktivno poslovale, a koje nisu dobijale podsticaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana