Stanovnicima Milića podijeljeni primjerci Dejtonskog mirovnog sporazuma

Srna
Stanovnicima Milića podijeljeni primjerci Dejtonskog mirovnog sporazuma

MILIĆI - Dejtonski mirovni sporazum jedini je temelj na kojem Srbi mogu graditi budućnost u BiH, istaknuto je danas u Milićima na predstavljanju kampanje "Dejtonski mirovni sporazum u svakoj porodici", koju je pokrenulo Udruženje "Politikolog" iz Banjaluke.

U okviru ove kampanje mještanima Milića podijeljeni su štampani primjerci Dejtonskog mirovnog sporazuma s ciljem da lakše shvate poziciju Srpske u aktuelnim izazovima.

Predsjednik Udruženja "Politikolog" Milan Ljepojević rekao je da su 24. februara 2021. godine krenuli u kampanju da svakoj porodici u Republici Srpskoj dostave primjerak Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ljepojević je rekao da je Dejtonski sporazum metaforički uvijek poredio sa "Gorskim vijencem", kojim se svi Crnogorci hvale da ga znaju napamet.

- Smatram da bi Srbi trebali Dejtonski mirovni sporazum da nauče napamet - naveo je Ljepojević.

On je ukazao da je mnogo zabluda u vezi sa Opštim okvirnim sporazumom za mir u BiH i da je jedna od njih nametnuta iz zapadnih centara, čiji predstavnici obmanjuju građane koji se onda pitaju da li je to original.

- Ovaj tekst što smo mi štampali preuzet je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije, dakle, od potpisnice Dejtonskog sporazuma - naveo je Ljepojević i dodao da je manipulacija o originalnosti bilo mnogo.

Ljepojević je istakao da Dejtonski mirovni sporazum treba da ima svaka kuća, kao što ima crkveni kalendar, jer je herojski srpski narod stvorio Republiku Srpsku, koja je međunarodno priznata upravo tim dokumentom. On je napomenuo da će kampanja "Dejtonski mirovni sporazum u svakoj porodici" biti promovisana i na području Bijeljine, te da će ova aktivnost biti privedena kraju u prvoj polovini naredne godine.

Profesor na Fakultetu bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci Saša Mićin izjavio je da je ovo borba za istinu koja garantuje opstanak na ovim prostorima.

- Ne smijemo zaboraviti saborce koji su dali živote za Republiku Srpsku. Pojedinci sada pokušavaju da je otmu i da je pretvore u nešto bezvrijedno. Cijena nije mala. Svjesni smo toga jer vidimo šta se sve dešava našem predsjedniku Miloradu Dodiku i njegovoj porodici i to nam govori da oni koji to rade nemaju granicu, niti obzira - istakao je Mićin.

On je poručio da je osim istine važno i jedinstvo svih jer je riječ o opstanku srpskog naroda na ovim prostorima.

Predstavnik Kluba ostalih naroda u Vijeću naroda Republike Srpske Franc Sošnja izjavio je da je u Aneksu 10 Dejtonskog sporazuma jasno definisano kako se bira visoki predstavnik, konstituiše OHR, koja su ovlaštenja i šta može da radi visoki predstavnik.

Načelnik Milića Marko Savić izjavio je da je ova prezentacija, sagledavajući aktuelni politički trenutak, važna za građane kako bi se upoznali o Dejtonskom sporazumu. Savić je rekao da je značajno što su od Udruženja "Politikolog" dobili značajan broj publikacija, te će, mimo današnje aktivnosti, nastaviti sa distribucijom materijala, praktično svim porodicama na području Milića.

- Da se upoznaju i vide neke tabue i misterije koje su često podmetnute u smislu autentičnosti Dejtonskog sporazuma, ali i nekih drugih floskula koje odvlače pažnju od onoga što je suština, a to je da je jedini okvir u kojem se možemo kretati u BiH ovaj mirovni sporazum - naveo je Savić.

Milićanin Rado Jolović istakao je da svaki građanin Republike Srpske treba da čuva svoju teritoriju, poštuje druge narode i sarađuje sa svima, ali da ne da svoje.

- Našu teritoriju smo očuvali i čuvaćemo - ne samo danas, nego za sva naša pokoljenja - rekao je Jolović.

Današnju aktivnost realizovalo je Udruženje građana "Politikolog" iz Banjaluke, uz podršku opštine Milići.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana