Nema nastave u školi u Kasindolu, stanje u Istočnoj Ilidži i Trnovu stabilno

Srna
Foto: gs

ISTOČNO SARAJEVO - Stanje na području opštine Istočna Ilidža je stabilno i ne postoji opasnost da će se nešto promijeniti u odnosu na ono što je bilo u petak i subotu kada su poplave najviše prijetile da odnesu most u Vojkovićima, ali u pumpu, rekao je načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović gostujući u Jutarnjem programu RTRS-a.

Istakao je da su zahvaljujući brzoj reakciji svih privrednika, Civilnoj zaštiti i svih onih koji su se uključili da pomognu, uspjeli sačuvati i most i pumpu.

- Juče je u posjeti bio i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i već tada se krenulo u aktivnosti vezane za gornji dio rijeke Željeznice, koji je odnio dio saobraćajnice u dužini od oko 80 metara - rekao je Božović.

Naglasio je da je potrebno relativno brzo sanirati štetu koja se dogodila.

- Opštinska komisija izlazi na teren i kreće se sa popisivanjem štete koja je nanesena na privatnim objektima, a druga na državnoj imovini, tako da ćemo u toku dana imati procjenu šta i kako kome treba pomoći - rekao je on.

U Osnovnoj školi "Jovan Dučić" iz Kasindola danas neće biti nastave zbog najavljenih padavina, saopšteno je iz opštine Istočna Ilidža.

Učenici nisu pohađali nastavu ni u petak, 5. novembra, jer je Krizni štab opštine Istočna Ilidža izdao preporuku da se zbog poplava na području ove lokalne zajednice djeca ne šalju u vrtiće i škole.

Juče je organizovana akcija čišćenja dvorišta Osnovne škole "Jovan Dučić".

Načelnik Trnova Dragomir Gagović rekao je da je jutros u ovoj opštini stanje nešto bolje, te istakao da je u toku saniranje posljedica poplave na čemu su angožavani Civlna zaštita i privatnici.

Gagović je istakao za Srnu da je najveći problem što je veliki broj putnih pravaca oštećen, a u dijelovima ulica je dignut i asfalt.

-U Željeznici nema šta nema, a mi ne možemo ući u korito bez saglasnosti „Voda Srpske“ i fizičkih lica čije su njive do rijeke - rekao je on.

Gagović kaže da je najveći broj mašina angažovan u Kijevu gdje je u toku čišćenje korita rijeke i potoka, kao i raščišćavanje puta prema Rajskom dolu.

-Angažovana je i ekipa prema selu Vrbovnik gdje je oštećen put - dodao je Gagović.

Gagović je istakao da kiša i dalje pada, kao i da je još na snazi vanredno stanje u ovoj opštini.

On je ponovio da su poplave pričinile ogromnu materijalnu štetu koja će se znati tek kada Komisja za procjenu izvrši svoj posao.

Stanje u poplavljenim područjima u sarajevskoj opštini Ilidža zasad je stabilno, ali je kantonalna Uprava civilne zaštite i dalje u pripravnosti zbog trenutnih i najavljenih padavina.

Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo Dženan Brkanić rekao je za federalne medije da ekipe raščišćavaju ulice kako bi u narednim danima komisije na terenu utvrdile štetu.

On kaže da će danas u 10 časova biti održana sjednica Štaba civilne zaštite, kojoj će prisustvovati i direktori kantonalnih javnih komunalnih preduzeća.
Načelnik opštine Ilidža Nermin Muzur proglasio je stanje prirodne nesreće od poplava u mjesnim zajednicama Donji Kotorac, Butmir, Otes, Osijek, Blažuj i Vreoce.

U ovoj opštini u noći sa 4. na 5. novembar, usljed velikih padavina, došlo je do izlivanja rijeke Željeznice.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana