Stanari slave prvi rođendan

Dijana Dujić
Stanari slave prvi rođendan

Stanari - Najmlađa opština u Republici Srpskoj, Stanari, danas će dodjelom nagrada i priznanja zaslužnim pojedincima, institucijama i organizacijama obilježiti svoj prvi rođendan i dan opštine.

Načelnik ove opštine Dušan Panić rekao je da zahvaljujući profesionalnom radu lokalne uprave, Stanari postaju veliko gradilište. On je istakao da su svi organi uprave konstituisani i rade u punom kapacitetu.

- Stanovnicima se šalje jasna poruka da opština omogućava iskorak za bolji život i da to oni već osjećaju jer su Stanari veliko gradilište. Ono što smo obećali, za kratko vrijeme smo i ispunili - rekao je Panić i dodao da je ova lokalna zajednica spremna za investitore jer je u proteklih pet mjeseci donijela sve važne odluke i regulative koje stimulišu ulaganja u realni sektor.

On je kazao da je zadovoljan dinamikom punjenja budžeta.

- Budžet za ovu godinu iznosi milion i po maraka, ali očekivanja su da će sljedeće godine biti mnogo veći, a na njegovoj izradi počinjemo od 15. septembra - rekao je Panić.

Okosnicu privrednog razvoja za ovo područje predstavlja EFT Rudnik i TE "Stanari", a interesovanje za ulaganja pokazale su firme iz Slovenije i Austrije.

Prema riječima autora Strategije razvoja opštine Stanari za narednih pet godina Radivoja Neškovića, energetika, agrar, voda i drvo osnovni su razvojni resursi ovog područja, koje treba razvijati jer mogu da obezbijede radna mjesta.

Administraciju opštine čini osam radnika zaposlenih na određeno i osam volontera, te četiri funkcionera. Skupština opštine Stanari, koju čini 15 odbornika, ranije je usvojila odluke o osnivanju doma zdravlja, te organizaciji i funkcionisanju Civilne zaštite, kao i o formiranju Opštinskog štaba za vanredne situacije.

Najmlađa i 64. po redu lokalna zajednica u Srpskoj broji 13 naseljenih mjesta sa oko 11.000 stanovnika.

Stanari su imali status opštine do 31. januara 1960. godine. U martu prošle godine Skupština grada Doboja podržala je inicijativu mještana Stanara, koji su 50 godina čekali da Stanari opet imaju status opštine. Narodna skupština RS je na posebnoj sjednici 9. septembra 2014. godine usvojila Zakon o osnivanju opštine Stanari, na prijedlog predsjednika RS Milorada Dodika, kojim se uređuje osnivanje, područje, nadležnosti, organi, njihov izbor i finansiranje ove opštine. Poslanici su usvojili i dopunu Zakona o teritorijalnoj organizaciji RS, kojom se utvrđuje da njenu teritoriju čini i opština Stanari. Do usvajanja ovih zakona Stanari su bili u sastavu Doboja.

Prvi lokalni izbori su održani 1. februara, a za prvog načelnika izabran je SNSD-ov kandidat Dušan Panić. U martu je konstituisana lokalna vlast, a u istom mjesecu Vlada RS uplatila je 120.000 KM inicijalnih sredstva kao mjeru privremenog finansiranja opštine.

Priznanja

Predsjedniku RS Miloradu Dodiku biće uručeno specijalno obnoviteljsko priznanje sa zlatnim vijencem.

Ovu nagradu dobiće i članovi Inicijativnog odbora za obnavljanje opštine Stanari, koji su najzaslužniji sa njeno formiranje, kao i Skupština grada Doboja. Obnoviteljsko priznanje sa srebrnim vijencem biće dodijeljeno za 14 ličnosti sa područja ove opštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana