Stanari: Poreska stopa na nepokretnost 0,10 odsto

Srna
Stanari: Poreska stopa na nepokretnost 0,10 odsto

Stanari - Poreska stopa za oporezivanje nepokretnosti na području opštine Stanari ove godine iznoće 0,10 odsto, odlučeno je danas na sjednici Skupštine opštine ove lokalne zajednice.

Predsjednik Skupštine opštine Stanari Ostoja Stevanović rekao je Srni da su danas usvojene važne odluke neophodne za dalji rad lokalnog parlamenta.

On kaže da je na sjednici usvojen Statut opštine, odluke o utvrđivanju praznika, o poreskoj stopi za oporezivanje nepokretnosti, lokalnim administrativnim i komunalnim taksama, platama funkcionera i odborničkim naknadama, izradi prostornog plana, kao i drugim važnim pitanjima.

Stevanović je naveo da je 19. april - mali Vaskrs “određen kao praznik opštine”, dok će se Dan opštine proslavljati 9. septembra kada je donesena odluka o osnivanju opštine.

Tokom skupštinske rasprave o poreskoj stopi za oporezivanje nepokretnosti opozicija je predlagala da iznosi 0,05 odsto.

Prilikom utvrđivanja iznosa plata opštinskih funkcionera uzet je republički prosjek, bez dodataka na broj stanovnika, koji je umanjen za 35 odsto za prva tri mjeseca u skladu sa odlukom o raspodjeli inicijalnih sredstva za finasiranje u iznosu od 120.000 KM, koja je doznačila Vlada Republike Srpske.

Prilikom utvrđivanja iznosa vodilo se računa da sredstva za plate ne prelaze 10 odsto od visine incijalnih sredstva.

Plata načelnika opštine iznosiće 1.590 KM, predsjednika Skupštine opštine 1.400 KM, dok će potpredsjednik Skupštine opštine dobijati naknadu za svoj rad koji se tretira kao volonterski.

Predsjednik Skupštine opštine nema pravo na odborničku nadoknadu, dok će preostalih 14 odbornika za svoj rad primati 200 KM, a naknada će predsjednicima klubova odbornika biti uvećana za 40 KM.

Stevanović kaže da je svjestan da je opozicija nezadovoljna pojednim odlukama, poručivši da treba imati razmjevanja s obzirom na mali broj operativnih ljudi.

Odbornik PDP-a Dragomir Vidović rekao je da je nezadovoljan tehničkim dijelom pripreme današnje sjednice, te činjenicom da se više od 50 odsto od 120.000 KM inicijalnih sredstava odvaja na plate, a samo 14.000 KM za održavanje puteva.

Na prvim lokalnim izborima za opštinu Stanari, SNSD je osvojio šest odborničkih mandata, SDS pet, SP dva, a PDP i DNS po jedan.

Predstavnici SNSD-a, SP-a i DNS-a potpisali su koalicioni sporazum o zajedničkom djelovanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana