Stanari: Podrška radnicima i vlasnicima pekare "Lugonjić"

Srna
Stanari: Podrška radnicima i vlasnicima pekare "Lugonjić"

STANARI - Nekoliko privrednika i mještana okupilo se danas u Stanarima u znak podrške zaposlenim radnicima pekare "Lugonjić" i vlasnicima koji su u Austriji, a kojima je nakon nekoliko upućenih prijetnji u subotu, 2. maja, u plinskoj peći postavljena eksplozivna naprava koja se aktivirala bez nanošenja povrede radnicima.

Prve komšije, kao i radnici izrazili su zabrinutost za sigurnost s obzirom na to da je do eksplozije došlo u subotu oko 17.00 časova tokom policijskog časa, istakavši da su vlasnicima pekare Goranu i Snježani Lugonjić, koji rade u Austriji, i ranije bile upućivane prijetnje tokom njihovog boravka u Stanarima.

Milka Lazić, čija se kuća nalazi desetak metara od pekare, rekla je novinarima da je pred policijom do sada svjedočila i o ranijim prijetnjama koje su upućivane Lugonjićima.

"Zgroženi smo. Kuća smo do kuće. Straha ima", izjavila je Lazićeva, koja je prva pružila pomoć radnicima.

On je pojasnila da se pekara nalazi u gustom naselju i da su tog dana zbog policijskog časa svi bili u kućama ili dvorištu. Privrednik iz Stanara Božidar Lugonjić rekao je da su ljudi isprepadani i da na današnjem skupu podrške, zbog straha i prisustva medija, mnogi privrednici nisu došli iako su prethodno najavili dolazak.

"Zanimljivo je što se to desilo tokom policijskog časa. Ko je mogao doći i postaviti eksplozivnu napravu u peć u unutrašnjosti objekta", upitao je on. Božidar Lugonjić, koji je prisustvovao policijskom uviđaju, rekao je da je počinilac bio dobro upućen u raspored mašina i ulaze u pekaru. Eksplozija se dogodila u smjeni radnika Slavena Ćilića i Trivuna Bilića, koji su tokom eksplozije prošli bez povreda.

Ćilić je rekao da je objekat pod video-nadzorom i da je policija izuzela snimke.

"U 16.00 časova došli smo na posao. Startovali mašine. Kolega je upalio peć da se zagrije, a ja sam pripremao tijesto. U 16.55 časova dogodila se eksplozija", rekao je Ćilić, istakavši da su sve do pronalaska kašike od ručne bombe mislili da je riječ o havariji sa plinom u peći, čija je vrijednost oko 30.000 KM.

On je naveo da su se unazad tri do četiri godine susretali sa problemom da su im dostavna vozila oštećena, prefarbane tablice, da su upućivane prijetnje vlasnicima, te izrazio nadu da će počinioci biti kažnjeni.

Trivun Bilić, koji je upalio peć, rekao je da je od detonacije postao nervozan.

"Neugodno mi je više i raditi. Svako veče očekujem nešta drugo", izjavio je Bilić. Ćilić i Bilić kažu da zbog uništene peći rade u smanjenom obimu, što negativno utiče na proizvodnju, ali i prihode.

Iz Policijska uprave Doboj u utorak, 5. maja, saopšteno je da je policija o eksploziji obaviještena u subotu, 2. maja, oko 17.00 časova i da je u toku rad na rasvjetljavanju krivičnog djela izazivanje opšte opasnosti.

"Uviđajem, koji su obavili službenici Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Doboj i Policijske stanice Stanari, utvrđeno je da je do aktiviranja eksplozivne naprave, najvjerovatnije, došlo usljed rada peći i postizanja veće radne temperature", navedeno je iz policije.

Tokom eksplozije nije bilo povrijeđenih lica, ali je oštećena peć, bez dodatnih oštećenja inventara i drugih predmeta u unutrašnjosti pekare, navedeno je u saopštenju policije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana