Stambeno zbrinjavanje boračke populacije u Rogatici: Krov nad glavom čeka 115 porodica

Sreten Mitrović
Stambeno zbrinjavanje boračke populacije u Rogatici: Krov nad glavom čeka 115 porodica

ROGATICA - U drugom pokušaju stambenog zbrinjavanja boračke populacije koji prema posebnom programu sprovode Vlada Republike Srpske i Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite, u Rogatici se prijavilo 115 kandidata, od čega 99 porodica poginulih boraca i 16 ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije.

Načelnica Odjeljenja za opšte poslove u Opštinskoj upravi Andrijana Nešković kaže da stanove traže 34 porodice, a 81 bi se zadovoljila novčanim sredstvima za izgradnju novih, odnosno adaptaciju postojećih kuća.

- Sve ove podatke dostavili smo resornom ministarstvu još polovinom prošle godine pa se na nas posljednji apel za dostavljanje prioritetnih lista ne odnosi. Mi čekamo da se priđe konkretnom rješavanju ovog pitanja i izvršavanje naših novih obaveza. Dakle, što se nas tiče, na potezu je resorno ministarstvo i Vlada Srpske, a mi smo na raspolaganju da uradimo sve što se od nas bude tražilo - istakla je Neškovićeva.

Sekretar u Opštinskom udruženju RVI Aleksandar Tomić, koji je bio i član Opštinske komisije za rješavanje stambenih pitanja, kaže da RVI koji su podnijeli zahtjeve imaju dobre šanse da dobiju ili stanove ili novac.

- Ispunjavaju tražene uslove prema postojećoj kategorizaciji invalidnosti, ali je problem što poslije svake procjene invalidnosti dolaze RVI sa većim procentima pa će vjerovatno možda već od naredne godine biti invalida bez riješenog stambenog pitanja - istakao je Tomić.

Prvim Programom stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i RVI od prve do četvrte kategorije iz 2008. u Rogatici Vlada i resorno ministarstvo finansirali su izgradnju tzv. boračke zgrade u naselju Kruščica.

U “boračkoj zgradi” korisne površine 800 kvadratnih metara nalazi se 14 stanova, od čega dva dvosobna, šest jednosobnih i šest garsonjera sa zajedničkim prostorijama i podrumima za ogrev. Izgradnju 12 stanova finansirali su resorno ministarstvo, a dva stana u vrijednosti iznad 50.000 maraka opština za smještaj socijalno ugroženih lica.

Učešće lokalne zajednice u ovoj boračkoj zgradi bilo je i kroz obezbjeđenje zemljišta na kojem je izgrađena, projektne dokumentacije i cjelokupne infrastrukture od elektroenergetskog priključka, priključaka vode i kanalizacije do telefona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana