Stada ovaca farme iz Prnjavora zabijelila pašnjake

Brane Radulović
Stada ovaca farme iz Prnjavora zabijelila pašnjake

Prnjavor - Stada ovčarske farme Radojice Kusića iz prnjavorskog prigradskog naselja Vučijak raspoređena su na nekoliko lokacija, a povoljne vremenske prilike proteklih dana omogućile su nastavak ispaše, pa su umjesto snijega pašnjake zabijelile ovce.

Pastiri, navikli na hladnoću i oštre uslove, stada jedne od najbrojnijih ovčarskih farmi u BiH čuvaju na Pustari, nedaleko od ergele "Vučijak", ali i u Donjem Grabiku, Podljubiću, Kalenderovcima i okolnim mjestima.

U Donjem Grabiku, na lokalitetu "Linije", gdje je nekada bilo fudbalsko igralište, tridesetogodišnji Suad Dunić čuva stado sa više od 500 ovaca i tek rođenih jaganjaca.

- Ovčarstvom sam se počeo baviti u rodnom Kotor Varošu, gdje sam kao petnaestogodišnjak počeo da upoznajem čobanski posao. Pola života proveo sam u prirodi, vodeći brigu o ovcama i suočavajući se sa raznim lijepim, ali i nepredvidivim situacijama. Vremenom se to zavoli, a imao sam sreću da upoznam korektnog gazdu Radojicu, s kojim sarađujem već dvije godine. Kako sada stvari stoje, ostajem i dalje na ovom imanju - kaže Dunić.

Brigu o stadu na Pustari vodi Jasminko Bukovica iz obližnjeg Maćinog brda, koji takođe ima velikog nomadskog iskustva.

- Nisam se pokajao što sam došao ovdje da čuvam ovce. Zadovoljan sam, a što se tiče vremenskih uslova, navikao sam se na hladne noći. Spavamo pod najlonskim šatorom, sa dobrim pokrivačima, pa ne osjetimo hladnoću. Čovjek se nekako srodi sa tim životinjama, zavoli ih i onda nema odustajanja - priča pastir Jasminko.

Sa pastirima je svakodnevno poslovođa Vlado Žunić, koji im doprema hranu na teren.

- Od skromnih početaka sa stotinjak jagnjadi, koje je Radojica nabavio prije nekoliko godina, danas smo stigli na zbir veći od 3.300 grla. U toku je puna sezona jagnjenja. Dolazi podmladak, stado se stalno proširuje, ali, čini mi se, dostigli smo "plafon", pa ćemo morati smanjivati broj ovaca. Kada bismo mogli da prodajemo vunu i pokrenemo proizvodnju ovčijeg mlijeka i sira, stada bi bila mnogo rentabilnija. Srećom, imamo dovoljne količine hrane sve do proljeća - veli Vlado.

Ovce sa Vučijaka su proteklog ljeta stigle čak do Kupresa, odnosno lokaliteta Vitorog.

- Primijetili smo da su ovce koje su tamo provele nekoliko mjeseci znatno bolje kondicije. Očigledno im odgovara tamošnji ambijent, vazduh i klima - kaže Žunić.

Kusić, veliki zaljubljenik u ovčarstvo, koji je rasplodne ovnove plaćao i po 4.000 maraka, a kvalitetnu jagnjad vlašićke pramenke po 1.000 maraka, na ekonomiji na Vučijaku sa ostalim radnicima radio je na osposobljavanju nekoliko boksova, gdje će biti smještene ovce koje su na svijet donijele po dvoje jagnjadi.

Na imanju vlada radna atmosfera. Svako zna svoj dio obaveza, pa nastrešnice dobijaju novi izgled.

U poslovodstvu farme ne propuštaju priliku da zahvale seoskim domaćinstvima koja im nisu pravili smetnje za korišćenje slobodnih parcela, a pozitivnu ulogu ima, kako kažu, i resorno ministarstvo, ustupajući pod koncesiju ogromna neiskorišćena prostranstva prnjavorske i susjednih opština.

Prevoz magarcem

U pratećoj službi terenskih stada su i posebno dresirani psi, ali i magarci, koji služe za prenos pastirske opreme.

Magarci na svojim leđima u najlonskim kesama nose i jagnjad koja su tek došla na svijet, pa još nisu sposobna da idu za svojim majkama.

Sajam

Radojica Kusić planira da na svojoj ekonomiji u Prnjavoru organizuje sajam ovčarstva, na koji bi pozvao brojne ovčare sa vlašićkog područja, ali i drugih mjesta gdje se tradicija ovčarstva decenijama njeguje. Jedna takva manifestacija, kao novina u prnjavorskoj opštini, mogla bi premijerno izdanje imati već na ljeto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana