Stabla u srbačkoj opštini padala kao pruće

Dejan Jovičić
Stabla u srbačkoj opštini padala kao pruće

Srbac - Mještani sela Bajinci, Glamočani, Bardača i drugih dijelova Srpca juče su popravljali krovove, zastakljivali prozore i sanirali drugu štetu na oko 50 kuća koje su pretrpjele oštećenja u olujnom nevremenu.

 

Pijavica koja je u srijedu u večernjim časovima za nekoliko minuta protutnjala Lijevče poljem noseći crepove, rušeći drveće i razbijajući vozila, pričinila je ogromnu štetu koja se još zbraja.

Najteže su prošli mještani Bajinaca koji su obilježavali seosku slavu Vidovdan, a u trenutku oluje više od stotinu njih nalazilo se na stadionu Fudbalskog kluba Mladost gdje je održavan Vidovdanski sabor.

Predsjednik kluba Luka Mitraković kaže da je oluja izazvala paniku među mještanima koji su se razbježali, a šator koji je bio predviđen za učesnike sabora otišao je u paramparčad.

- U posljednjih pet decenija ne pamtim ovakvo nevrijeme. Tanjiri i ovali prepuni hrane letjeli su kroz vazduh. Vjetar je oštetio krov našeg objekta, a popucali su i prozori i pravo je čudo da niko nije povrijeđen - rekao je Mitraković.

Veljko Mitraković, čija se kuća nalazi u blizini stadiona, kaže da je pretrpio veliku štetu jer je nekoliko stabala jasena palo na njegovu štalu koja je gotovo uništena.

- Sve se odigralo za tren i drveće je palo kao rukom odneseno. Srećom, ovce su bile na pašnjaku - kaže on.

Jedna od mještanki iza koje je neprospavana noć je i Dragica Lepir iz Bajinaca. Njoj je pijavica oštetila krov i potkrovlje koji prijete da će se svakog časa srušiti.

- Kao da je nastupio smak svijeta, sve je krenulo da se krši i lomi i ne znam ni kako sam izvukla živu glavu. Nadam se da će stići pomoć od mještana i nadležnih institucija kako ne bih ostala pod vedrim nebom - očajna je Lepirova.

Nevrijeme je oštetilo i dalekovode širom opštine, zbog čega su radnici "Elektrodistribucije" do kasnih noćnih časova otklanjali kvarove. Oštećene kuće u Bajincima juče su obišli predstavnici Civilne zaštite opštine Srbac i Savjeta mjesne zajednice Bajinci.

Uništeni štandovi

U nevremenu su uništeni i prodajni štandovi sa ručnim radovima, suvenirima i rukotvorinama koje su izlagale domaćice iz Srpca. Neposredno prije oluje završen je Kup Republike Srpske u vožnji dvoprega i jednoprega, a konji koji su stigli iz nekoliko gradova banjalučke regije bili su tokom nevremena na sigurnom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana