Šta su pokazali rezultati novog mjerenja kvaliteta vazduha u Modriči

Agencije
Šta su pokazali rezultati novog mjerenja kvaliteta vazduha u Modriči

MODRIČA - Nezvanični rezultati novog mjerenja kvaliteta vazduha u Modriči, trećeg po redu od kada gori Gudronska jama, pokazali su da su vrijednosti štetnih materija u opadanju, ali i dalje iznad granice dozvoljenog.

Istakao je to načelnik Modriče Jovica Radulović i dodao da to pokazuje da su mjere koje je preduzela opština nakon izbijanja požara sredinom avgusta dale rezultate.

- Prema preliminarnim podacima, od pet štetnih materija sada su tri iznad granice dozvoljenog - istakao je Radulović i naglasio da i dalje ostaje na snazi vanredna situacija koja je proglašena na dijelu opštine Modriča, odnosno na lokalitetu Gudronske jame.

Rezultati prvog mjerenja pokazali su da je požar uzrokovao ispuštanje otrovnih materija u vazduh. Zagađujuće materije koje su prelazile dozvoljene vrijednosti su azot-dioksid, benzen, toluen, acrolein i hlorovodonik i sve utiču na vazduh, zdravlje ljudi i životnu sredinu, dok je drugo mjerenje pokazalo da vrijednosti određenih jedinjenja padaju, ali su i dalje bile iznad dozvoljenog.

Problem Gudronske jame, u koju je godinama modrička Rafinerija odlagala otpad, muči ovu lokalnu zajednicu više od četiri decenije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana