Šta će biti sa kućom prote Dušana Subotića u Lijevču polju

GS
Šta će biti sa kućom prote Dušana Subotića u Lijevču polju

GRADIŠKA - U planu je obnova parohijskog stana koji je u selu Laminci kod Gradiške, prije više od jednog vijeka, podigao prota Dušan Subotić.

Ovu kuću je 1909. godine podigao tada mladi sveštenik Subotić i jedini je objekat koji je on gradio, a koji je ostao do naših dana kao kulturno i duhovno blago Lijevča polja.

Po projektu koji je urađen u Republičkom zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS, objekat bi bio prenamjenjen u muzej posvećen proti Subotiću, etnološkoj, kulturnoj, duhovnoj i vojničkoj prošlosti sela Laminaca - koji su prvi u Lijevču imali crkvu - tzv. čadorliju, piše portal Vidi Srpsku.

Projekat čeka blagoslov vladike banjalučkog Jefrema, nakon čega bi se moglo pristupiti njegovoj realizaciji.

Prota Dušan Subotić rođen je 11. septembra 1884. godine. Bio je značajna ličnost u društvenom i političkom životu gradiškog kraja. Nemjerljivo je zadužio svoj kraj počevši od inicijative za izgradnju prvog pontonskog mosta preko rijeke Save 1920. godine, čime je povezao lijevu i desnu obalu i napravio veliki prosperitet ne samo opštine Gradiška nego i čitavog Lijevča polja i Potkozarja, nastavio je rad svoga oca koji je učestvovao u izgradnji prve varoške crkve, pomogao je da se tadašnja gimnazija u Gradišci podigne na viši nivo, podigao je prvu banovinsku bolnicu  i jos mnoge druge objekte.

Ubile su ga ustaše 5. maja 1941. godine, a na dan njegovog stradanja 2018. godine postavljena je i otkrivena bista u samom centru Gradiške u znak sjećanja na čovjeka koji je htio, mogao i napravio puno za svoj kraj.

Svojim djelima je  doprinio, da je Gradiška u vrijeme njegovog života dobila naziv „Mali Beograd“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana