“Srpska varoš” jača turističku ponudu Gradiške

Anita Janković Rečević
“Srpska varoš” jača turističku ponudu Gradiške

BANjALUKA - Realizacija dugo najavljivanog projekta “Srpska varoš”, koji će u Gradišci kroz obnovu objekata i trgova oživjeti romantični duh starih vremena, ali i upotpuniti turističku ponudu grada s ciljem privlačenja stranaca, trebalo bi da započne najkasnije na proljeće.

Baš kao što Višegrad ima Andrićgrad u znak sjećanja na nobelovca Ivu Andrića tako će i Gradiška imati “Srpsku varoš” u spomen na znamenite ljude i porodice, odnosno zlatno doba  grada na Savi koji su nazivali Mali Beograd. Riječ je o poduhvatu koji će vaskrsnuti dio Gradiške i koji je u doba Kraljevine Jugoslavije predstavljao znamenitu varoš.

Vrijednost projekta je 3,2 miliona maraka, a realizuje je ga grad Gradiška u saradnji sa vladama Republike Srpske i Srbije, te kabinetom predsjednika Srpske, ali i putem međunarodnih projekata.

- Sa izgradnjom bi trebalo da počne na proljeće iduće godine, ali moguće da će jedna od faza krenuti ove jeseni, u zavisnosti od rezultata jednog od međunarodnih projekata. Prije same realizacije neophodno je obezbijediti veći dio sredstava, raspisati tender, izabrati izvođača radova – istakli su uz Gradske uprave Gradiška.

Projekat obuhvata dio grada u neposrednoj blizini pravoslavne crkve, gdje se nalazi i srpska crkveno-školska opština.

- Planirano je da se urade dva trga na samom ulazu u Republiku Srpsku i to Trg Petra Prvog Karađorđevića i Trg Georgija Nikolajevića ispred mitropolitove zadužbine, koja je trenutno u procesu restauracije i sanacije. U sklopu “Srpske varoši” planirana je izgradnja pješačke i biciklističke zone ukupne površine oko dvije hiljade kvadrata, te prostor za ugostiteljski sadržaj Mala Skadarlija – naveli su iz Gradiške.

Dodaju da je nakon izgradnje “Srpske varoši” planiran nastavak projekta u sklopu kojeg će biti sanirane fasade zgrada znamenitih porodica. Biće postavljeni i LjR kodovi sa poveznicom u jednoj aplikaciji, koja će govoriti o znamenitim ljudima i porodicama s kraja 19. i početka 20. vijeka u Gradišci. 

- Zasigurno će to biti novi turističko-ugostiteljski sadržaj, koji će našem gradu udahnuti novi izgled, te zaustaviti dio milionskog auditorijuma koji prolazi kroz Gradišku. Ovo je nova razvojno turistička šansa, na kojoj treba raditi, a za nekoliko godina i zanimljiva jednodnevna animacija, koju mogu pratiti turističke ture rijekom Savom, te manifestacioni turizam, koji je u gradu na Savi u velikom usponu – poručili su iz Gradske uprave.

Serijal

Pod istoimenim nazivom “Srpska varoš” snimljen je i dokumentarni serijal koji govori o značajnim ličnostima i srpskoj inteligenciji Gradiške sa kraja 19. i početka 20. vijeka. Autor dokumentarca, snimljenog u tri epizode, je Milan Pilipović, a premijerno prikazivanje bilo je početkom godine u Gradišci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana