Srpska i Srbija uvijek će pomagati Drvaru

Srna
Srpska i Srbija uvijek će pomagati Drvaru

DRVAR - Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović poručio je danas u Drvaru da će vlade Srpske i Srbije nastaviti da pomažu ovu federalnu opštinu, koja je većinski naseljena srpskim povratničkim stanovništvom, posebno kada je riječ o razvijanju privredne djelatnosti.

Nakon što je sa ministrom privrede Srbije Adrijanom Mesarović posjetio proizvodni pogon vranjanske kompanije “Jumko”, Mitrović je zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću za pomoć da u Drvaru bude otvoren ovakav pogon u kojem je zaposleno oko 100 žena.

-Ovdje posla ima, a sirovine obezbjeđuje „Jumko“. Ako spojimo to dvoje, a radna snaga postoji, onda možemo računati na dalja proširenja - rekao je Mitrović novinarima.

On je dodao da će sa koleginicom Mesarović pomoći u pronalaženju dodatnih kupaca za proizvode “Jumka”, te tako doprinijeti i proširenju proizvodnog programa i zapošljavanju novih radnika.

-U Drvaru, gdje je zaista teško živjeti, gdje stanovnici nemaju podršku kantona i federalne vlasti, stanovnike možemo zadržati samo ako im obezbijedimo posao - rekao je Mitrović.

On je napomenuo da su Srpska i Srbija uvijek pokazivale interes da pomognu srpski narod koji živi u Federaciji BiH.

-Učinićemo sve što je moguće da Srbe na ovim prostorima koliko možemo zaštitimo i pomognemo, prije svega da im obezbijedimo posao i da žive od svog rada, a ne da dobijaju pomoć - poručio je Mitrović.

Načelnik opštine Drvar Dušica Runić rekla je da ne sumnja u dalju materijalnu podršku ovoj lokalnoj zajednici, nakon današnje posjete.

Runić je istakla da je današnja posjeta Drvaru prva zvanična organizovana posjeta nakon što je u junu održan Svesrpski sabor u Beogradu.

-Izuzetna zahvalnost ministartvima privrede Republike Srpske i Srbije, sa ministrima Mitrovićem i Mesarović na čelu, što nam svojom posjetom u prvom redu daju moralnu podršku da nastavimo naprijed u izuzetno teškim uslovima - rekla je Runićeva novinarima nakon posjete proizvodnom pogonu kompanije “Jumko”.

Dodala je da ne sumnja da će dalja materijalna podrška nastaviti da poboljšava kvalitet života građana.

-Na sastanku kada je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću istaknut problem nedostatka zaposlenja za žene i mlade na području naše opštine, nije prošlo ni 10 minuta, imali smo rješenje problema i zahvaljujući angažmanu zajedno sa rukovodstvom „Jumka“ iz Vranja i uz veliku podršku Vlade Srbije i predsjednika Vučića, u rekordnom roku smo rekonstruisali prostorije starog prehrambenog kombinata u kojima se danas nalazimo”, rekla je Runićeva.

Ona je dodala da petu godinu nakon što je pogon otvoren, žene i dalje rade i imaju mogućnost izbora, a muškarci su i dalje zaposleni u drvnoj industriji i to isključivo u primarnoj preradi drveta, gdje je potrebna fizička snaga i spremnost koju žene nemaju.

Direktor kompanije “Jumko” Branislav Trajković rekao je da “Jumko” ovdje posluje od januara 2020. godine i da je tada imao 80 radnika, a danas 97 u Drvaru i pet radnika u Banjaluci.

-Proširili smo proizvodnju, radnici su sve bolji, ovo su dobri ljudi, vredni i radni. Plate su redovne, nisu velike, ali trudićemo se da budu još veće - rekao je Trajković.

On je zahvalio ministarstvima privrede Republike Srpske i Srbije i načelniku Drvara Dušici Runić, koja je uvijek davala podršku.

Proizvodni pogon kompanije “Jumko” u Drvaru, za koji je Vlada Srbije izdvojila 500.000 evra, uspješno posluje od 2020. godine i zapošljava 102 radnika.

Ovaj pogon u januaru 2020. godine otvorio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u prisustvu najviših zvaničnika Srbije i Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana