Srpska dijaspora obnavlja učionice u Nevesinju

Ž. Domazet, M. latinović
Srpska dijaspora obnavlja učionice u Nevesinju

Sarajevo, Nevesinje - Da oni koji su tokom ratnih sukoba napustili prostore BiH ne zaboravljaju svoj zavičaj pokazuju i iseljenici iz Srpske koji žive u Vankuveru.

Tako su u udruženju "Mladi Srbi Vankuvera" došli na ideju da organizuju humanitarno veče i novac pošalju svojim vršnjacima u RS. Odlučili su da to ovog puta bude Srednja škola "Aleksa Šantić" u Nevesinju. Podržalo ih je više od 250 gostiju, koji su darovali 10.000 kanadskih dolara (nešto više od 13.000 maraka).

- Pomoć je potrebna u svakom dijelu naše otadžbine. Ali najveći utisak na nas su ostavile slike škole u Nevesinju: napukli prozori, popucala fasada, oronuo namještaj i peći na drva u ćošku zastarjelih učionica. Želja da pomognemo postala je još jača kada smo saznali da đaci postižu zavidne rezultate na takmičenjima - kaže organizator skupa Savo Kovač i dodaje da su matematičari ove škole najzaslužniji što se ime hercegovačkog gradića Nevesinja našlo i na stranicama proslavljenog Oksforda.

Kovač kaže da mladi iz Vankuvera žele da njihovi vršnjaci uživaju bar dio onog što oni imaju u svojim školama.

- Biće nam drago da ova simbolična pomoć bar malo popravi uslove školovanja vrijednih učenika nevesinjske srednje škole i da ih ohrabri saznanje da njihovi vršnjaci misle na njih iako ih dijele hiljade kilometara - naglasio je Kovač.

On je najavio da će biti organizovane slične aktivnosti.

- Želimo da promovišemo i druženja mladih koji odrastaju u ovom podneblju, da učvrste našu tradiciju, da sačuvaju veze sa našom domovinom i da podrže svoje vršnjake na prostorima naše srpske matice - rekao je Kovač.

Direktor škole Vukan Bratić ne krije zadovoljstvo što će bar nekoliko učionica, poslije gotovo 20 godina, koliko nije ulagano u ovu školu, zasijati u punom sjaju.

- Zahvalan sam našim prijateljima iz Vankuvera što su nas se sjetili. Ovo je izuzetna prilika da poboljšamo ambijent u kojem svakodnevno nova znanja stiče 580 đaka - rekao je on.

Dodao je da će škola uskoro pokrenuti proceduru u vezi sa  nabavkom namještaja i podova, kako bi obnovili učionice.

- Dogovorili smo sa našim prijateljima u Vankuveru da nam ne šalju novac, već da mi po završetku radova pošaljemo njima račune i da novac direktno uplate preduzećima kod kojih budemo nabavljali materijal - rekao je Bratić.

Učesnici

Na humanitarnoj priredbi nastupile su dvije folklorne grupe iz Vankuvera - "Mlada Srbadija" i "Zavičaj".

Svi učesnici programa, kao i profesionalni muzičari, nastupali su besplatno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana