Srpkinjama da kažemo svaka čast

Srna
Srpkinjama da kažemo svaka čast

ŠAMAC - Srpska žena je kroz vijekove davala sve za svoju porodicu, djecu i radila na tome da obrazuje pokolenja, a pri tome njen položaj nije bio lak, izjavila je večeras u Šamcu istoričar Maja Vidović na predavanju “Uloga i položaj srpske žene kroz vijekove”.

Vidovićeva, koja je predsjednik Kluba istoričara “Posavina” u Šamcu, kaže da su ovu temu odabrali jer smatraju da se o ženama kroz istoriju ne ukazuje kroz šta su sve one prolazile kako bi imale sadašnji status i zato o tome treba više govoriti.

Na predavanju je predstavljena sinteza kako je tekao proces od doseljavanja Slovena na prostore Balkanskog poluostrva, pa sve do savremenog doba.

“Srpskoj ženi treba da skinemo kapu i kažemo žsvaka častž kada pogledamo kroz šta je sve prošla i kako se prema njoj odnosilo, a ona je to opet na svojim leđima iznijela. Došla je do toga da dobije status ravnopravnosti sa muškarcima”, kaže Vidovićeva.

Istoričar Zorana Praštalo, apsolvent na Univerzitetu u Banjaluci, kaže da su prošle godine ona i Vidovićeva, sa koleginicom Nedeljkom Vidić, napisali rad na ovu temu u okviru naučnog skupa koji se obilježavao na Univerzitetu u Banjaluci, a to su ove godine povodom Sretenja htjeli da prikažu Šamčanima.

Predavanje su povodom Sretenja organizovali Klub istoričara “Posavina” u saradnji sa Centrom sa kulturu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana