Srpčanke tradiciju prenose na buduća pokoljenja

D. J.
Srpčanke tradiciju prenose na buduća pokoljenja

SRBAC - Članice Udruženja žena iz Srpca prenijele su učenicima područne škole “Dositej Obradović” iz Kukulja tradiciju izrade čuvenog zmijanjskog veza, da bi ovo kulturno nasljeđe, koje je prepoznato i u svijetu, sačuvali od zaborava.

U tematskoj radionici, koja je organizovana u školi, učestvovali su učenici prvog, drugog i četvrtog razreda koji pohađaju sekciju “Pokaži šta znaš” u okviru koje se kroz razne sadržaje podstiče ljubav prema tradiciji i razvijaju motoričke sposobnosti.

Direktorica škole Silvana Sekulić kaže da su djeca pokazala veliku želju da savladaju tehniku izrade ovog vrijednog umjetničkog djela, koje se 2014. godine našlo i na listi nematerijalne svjetske baštine UNESKO-a.

- Iako su u današnje vrijeme okrenuti mobilnim telefonima i društvenim mrežama, mladi su sve više opredijeljeni za očuvanje naše kulture i tradicije i trudimo se da im kroz ovakve radionice usadimo prave vrijednosti - rekla je Sekulićeva.

Gordana Ivković iz Srpca bavi se vezom i heklanjem od najranije mladosti, a tehniku izrade zmijanjskog veza samostalno je savladala prije tri godine. Nakon odlaska u penziju najveći dio slobodnog vremena posvetila je kreativnom radu družeći se sa ženama sa kojima ima slično interesovanje.

- Još kao djevojka voljela sam da vezem. Tada su moderni bili Vilerovi gobleni, koji su bili prava umjetnost. Zahtijevali su mnogo truda i za izradu takvog goblena srednje veličine je trebalo i po nekoliko mjeseci. Kupovani su kvalitetni konci i platna, jer je od toga, pored vještog veza, zavisio konačan izgled goblena - rekla je Gordana.

Predsjednica Udruženja žena Srbac Vesna Smiljanić kaže da su sličnu radionicu organizovali početkom godine kada su đake iz srbačke osnovne škole učili kako se izrađuju krpene lutke, a organizovali su i radionicu izrade kozmetičkih proizvoda za djecu sa posebnim potrebama iz udruženja “Izvor”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana