Srpčanka osmislila jedinstvenu metodu relaksacije: Uz tijelo jačaju i mentalne vještine

Dejan Jovičić
Srpčanka osmislila jedinstvenu metodu relaksacije: Uz tijelo jačaju i mentalne vještine

SRBAC - Neurobik, tehnika vježbanja mozga koju su prije dvadesetak godina utemeljili britanski neurolozi Lorens Kac i Mening Rubin, a koju je latino plesovima oplemenila Srpčanka Viktorija Savanović, pokazao se kao fantastična relaksacija u vremenu brzog života.

Cilj neurobika je da kroz vježbanje podstiče rast novih neuronskih veza u različitim dijelovima mozga, a Savanovićeva, koja je inače magistar plesa, je ovaj proces kombinovala sa latinoameričkim i drugim plesovima.

- Riječ je o svojevrsnoj neurogimnastici koja poboljšava koordinaciju pokreta, vizuelnu i slušnu memoriju i koncentraciju, što je naročito korisno mladima u periodu učenja i sazrijevanja. Kako bi se ojačale veze između dvije moždane hemisfere, potrebno je lijevom rukom obavljati jedne, a desnom rukom druge pokrete. Za to vrijeme moraju se pažljivo gledati obje ruke i uz to pratiti ritam i plesni korak - istakla je Savanovićeva.

Ovakav koncept sama je osmislila i napravila program koji probno izvodi već dva mjeseca sa grupom polaznika iz Dervente, a rezultati su, kako kaže, odlični.

- Pokazalo se kao veoma korisna stvar jer ne samo da poboljšava motoriku, govor i koncentraciju već služi i kao fantastična relaksacija. Moji polaznici su izjavili da se nakon vježbi odlično osjećaju, manje zaboravljaju i počeli su brže misliti - rekla je Savanovićeva koja planira da uskoro pokrene i sekciju neurobika u Srpcu koju u će se moći upisati sve starosne kategorije, a najmlađi uzrast je šest godina.

U današnjem vremenu, kada smo pritisnuti gomilom obaveza na poslu i kod kuće, dešava se da upadnemo u svakodnevnu rutinu, što utiče na naše raspoloženje, koncentraciju i pamćenje i smanjuje ukupan kvalitet života, a da bismo to spriječili, potrebno je redovno stimulisati moždane aktivnosti. Svjetski stručnjaci koji praktikuju neurobik daju brojne savjete za poboljšanje građe i funkcije mozga, poput pranja zuba i pisanja suprotnom rukom, hodanja bosim nogama ili zatvorenih očiju, mijenjanja trase na putu do posla ili škole, promjene mjesta za stolom, rješavanja enigmatike i slično kako bi se aktivirala sva čula i dijelovi mozga koji se inače ne uključuju u obavljanje zadataka.

- Rutinske aktivnosti su postale toliko automatske da zahtijevaju od mozga sve manji angažman i zato je potrebno neprestano jačati mentalne sposobnosti. Neurobik se sve više praktikuje u svijetu, a uvođenje plesa kao jedne od metoda koja se, prema mojim saznanjima, još nije primjenjivala, čini ga jedinstvenim u svakom pogledu - istakla je Savanovićeva.

“Ritam”

Viktorija Savanović je već 27 godina trener u Plesnom klubu “Ritam” u Srpcu i 18 godina je međunarodni sudija plesa na takmičenjima pod okriljem Svjetske plesne federacije (WDSF). Sudila je na nekoliko evropskih, svjetskih i državnih prvenstava, prošla gotovo čitavu Evropu i brojne azijske zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana