Srpčanka Nikolina Babić, najbolji student farmacije banjalučkog Medicinskog fakulteta: Snovi se ostvaruju i u Srpskoj

Dejan Jovičić
Foto: D. Jovičić

SRBAC - Znanje koje sam stekla tokom petogodišnjih studija planiram da primijenim u Republici Srpskoj jer smatram da ovdje postoje dobri uslovi da se mladi ljudi usavršavaju i zasnuju svoju porodicu.

Priča to za “Glas Srpske” Nikolina Babić iz Nožičkog kod Srpca, dobitnica Zlatne značke i Plakete za najboljeg studenta farmacije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.

Po završetku studija u septembru ove godine, koje je okončala sa prosjekom 9,08, Nikolina je odmah dobila posao u jednoj od banjalučkih apoteka i, kako kaže, jako je srećna što ima priliku da se dokazuje u struci.

- Farmacija je jako lijepa profesija i pruža veliki izbor, od savjetovanja pacijenata, preko rada u laboratorijama, raznim kliničkim ispitivanjima, do bavljenja nutricionizmom i slično. To me i opredijelilo da upišem ovaj smjer - kaže Nikolina.

Od 70 prijavljenih kandidata bila je među pet najboljih 2016. godine na prijemnom ispitu. Kroz cijelo osnovnoškolsko obrazovanje u Nožičkom i gimnaziji u Srpcu bila je vukovac, a učestvovala je i na takmičenjima iz matematike, fizike, engleskog jezika i istorije, gdje je osvojila brojna priznanja.

- Uložila sam mnogo truda tokom svog školovanja. Vjerovala sam u sebe, a rezultati su došli sami. Sada mi je želja da podignem znanje na viši nivo, što je veliki izazov jer život čovjeka u savremenom svijetu nije lak. Moja želja je da to bude u Republici Srpskoj. Ne planiram napustiti zemlju i želim da upišem doktorske studije kako bih se dodatno usavršila i pomogla opšte zdravlje našeg stanovništva - istakla je Nikolina.

Ona smatra da mladi prije odlaska u inostranstvo moraju prvo sagledati prilike koje im se nude u njihovoj zemlji.

- Teži se boljem životu i odlasku u veće gradove, ali može se i ovdje lijepo živjeti. Mladima sa visokom, ali i srednjom stručnom spremom potrebno je omogućiti zaposlenje u struci, što je zadatak lokalne zajednice. I omladina se takođe mora više aktivirati. Dosta se uradilo u posljednje vrijeme u mom selu uređenjem škole, izgradnjom novog puta i slično, a za pohvalu je angažman članova udruženja “Moje Nožičko” jer se zaista trude da promovišu ostanak mladih na selu - smatra Nikolina.

Nagrada opštine

Za ostvarene rezultate tokom školovanja i studija Nikolina Babić je dobila Nagradu opštine mladima na proslavi Dana i krsne slave opštine Srbac polovinom oktobra ove godine. Osim plakete, uručena joj je i nagrada u iznosu od 500 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana