Srpčanka Aleksandra Drinić jedina srednjoškolka u stalnom radnom odnosu: Petice u gimnaziji niže i uz posao u pekari

Dejan Jovičić
Srpčanka Aleksandra Drinić jedina srednjoškolka u stalnom radnom odnosu: Petice u gimnaziji niže i uz posao u pekari

SRBAC - Sticanje radnih navika od najmlađih dana je ključ uspjeha za pravilno odrastanje i suočavanje sa budućim životnim izazovima, što je na vrijeme shvatila srbačka gimnazijalka Aleksandra Drinić, koja stiže da ispuni školske obaveze i uz to zaradi platu kao jedina srednjoškolka u stalnom radnom odnosu.

Aleksandra pohađa treći razred gimnazije Centra srednjih škola “Petar Kočić” u Srpcu i odličan je učenik, a priliku da dođe do vlastitog džeparca pružila joj je pekara “Sunce”, u kojoj je zaposlena već nekoliko mjeseci.

- Prije početka ljetnog raspusta rekla sam ocu da želim da radim i zamolila ga da se raspita da li se negdje traže radnici. Želeći da me zaštiti, odgovarao me je od te ideje. Nemam potrebu da radim, roditelji mi sve obezbjeđuju, ali bez obzira na to, bila sam odlučna u namjeri da zaradim svoj prvi novac i prijavila sam se na nekoliko mjesta. U istom danu su me pozvala dva poslodavca, a ja sam izabrala pekaru - kaže ova osamnaestogodišnjakinja.

Svojim trudom je stekla povjerenje poslodavca, tako da je brzo stiglo rješenje za stalni radni odnos na četiri sata, što ju je veoma obradovalo. Iako ima brojne dnevne obaveze, uspijeva sve da završi na vrijeme. Svakodnevno ustaje u 6.30 časova i odlazi u školu, nakon toga na posao, a potom odlazi kući i uči.

- Trudim se da imam što bolje ocjene, jer mi je otac rekao da škola mora biti na prvom mjestu. Obećala sam da će biti tako i trudim se da ispunim obećanje. Imam podršku profesora, ali to ne iskorištavam, posao je moj izbor, a ne izgovor za neke druge stvari - kaže Aleksandra.

Iako su joj neki vršnjaci upućivali negativne komentare i podsmijavali se, to je nije doticalo. Dodaje da je brzo stekla radnu naviku i ništa joj od obaveza na poslu nije teško. Želi što više naučiti, jer radno mjesto ne planira uskoro da napusti. Zadovoljna je platom, a uspjela je i da uštedi dio novca.

- Svoju prvu platu sam potrošila na neke sitnice i poklone dragim osobama, a nakon toga sam počela da štedim. Položila sam vozački ispit i kupila auto, najvećim dijelom od svog džeparca, ali su malo pomogli i roditelji - priča Aleksandra.

Pored posla i odličnih ocjena voli da učiti strane jezike, a posebnu pažnju joj je privukao kineski jezik.

- U osnovnoj školi sam išla na kurs engleskog i imam položen B1.2 nivo. U srednjoj školi mi se ukazala prilika da učim kineski. Prošla sam kurs i u Banjaluci položila HSK2 nivo, a na regionalnom takmičenju iz kineske kulture sam osvojila drugo mjesto - kaže Aleksandra.

Planira da se upiše na fakultet, a ako bude u mogućnosti, pokušaće da zadrži posao, jer je, kako kaže, predivan osjećaj zaraditi svoju platu da ne bi morala od roditelja da traži novac za sitnice koje su joj potrebne.

- Moji poslodavci su divni ljudi i zahvaljujem im se što su mi pružili šansu za posao i ukazali povjerenje. Kolege su takođe korektne i pomažu mi da dosta toga naučim i postanem ravnopravan član kolektiva - kaže Aleksandra.

Poslodavac

Direktor pekare “Sunce” Goran Grabovac pohvalio je Aleksandrinu odlučnost da sama zarađuje i istakao je da je vrijedna radnica koja obaveze shvata ozbiljno, iako je još srednjoškolka. Pekara “Sunce” je otvorena 1997. godine kao porodična firma sa pet radnika, a danas ih zapošljava 51. Na dnevnom nivou proizvodi se oko 11.000 jedinica raznih proizvoda koji se distribuiraju širom banjalučke i dobojske regije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana