Srpčanin Živko Savić prirodne ljepote istražuje na pedalama

Dejan Jovičić
Srpčanin Živko Savić prirodne ljepote istražuje na pedalama

SRBAC - Ljubav prema prirodi i zdravom načinu života Srpčanin Živko Savić spojio je sa biciklizmom, kojim se rekreativno bavi već četiri godine, a učestvujući na raznim maratonima i trkama ostvario je i zapažene rezultate.

Radne dane provodi u jednoj banci u Srpcu, gdje je direktor, a slobodno vrijeme najčešće prekraćuje vozeći bicikl, što je za njega istinski odmor za duh i tijelo. 

- Boravak u prirodi i osjećaj slobode i ispunjenosti dok vozite bicikl opredijelio me da se počnem baviti ovom vrstom rekreacije, a u želji da upoznam nove gradove i ljude, ponajprije svoju zemlju, krenuo sam da vozim i duže relacije - priča Živko.

Sedmično odradi barem tri manja i jedan veći trening od 150 i više kilometara, a vikendima često učestvuje u takozvanim brevetima od 200 kilometara.

- S vremenom sam počeo povećavati kilometražu pa sam tako prošle godine u istoj sezoni uspio odraditi kompletnu seriju od 200, 300, 400, 600 i 1.000 kilometara i osvojiti priznanje "Super Randonneur" koje dodjeljuje krovna biciklistička organizacija "Audax Club Parisien" iz Pariza - kaže Savić.

Dvije godine zaredom vozio je ultramaratone duge 1.200 kilometara, a na jednom od njih pod nazivom "B-Hard Ultra Race&Brevet", koji je prošao kroz BiH prije nekoliko dana, u ukupnom poretku u B-1.200 kategoriji zauzeo je četvrto mjesto. Učestvovali su, kako kaže, i neki od najboljih svjetskih biciklista Cristopf Strasser i Robert Muller.

- Obišli smo Kozaru, Kupres, Mostar, Trebinje, Sutjesku, Višegrad, Jahorinu, Bjelašnicu i Vlašić i još jednom se uvjerili da su ljepote naših krajeva neprikosnovene u ovom dijelu Evrope. To ima nemjerljiv turistički značaj jer na ovakvim maratonima uglavnom učestvuju inostrani biciklisti koji u svojim zemljama prenose priče o našim prirodnim bogatstvima - kaže Živko koji je tu dionicu odvezao za 90 sati i 14 minuta.

Kroz brevet, za koji kaže da je istinski test izdržljivosti i pomjeranja sopstvenih granica, obišao je i Boku kotorsku, Herceg Novi, Dubrovnik, Frušku goru i druge turističke lokalitete u bivšoj Jugoslaviji, a posebne emocije ga vežu za trku "Srce Motajice" koja je prošla kroz Bardaču i pored manastira Osovica u njegovom rodnom Srpcu.

- Volim istraživati nove kulture, ali i druge bicikliste upoznavati sa našim običajima. Ono što posebno karakteriše ovakve sportske događaje je druženje koje se organizuje nakon trke i taj vid povezivanja i zbližavanja ima najveći smisao u cijeloj ovoj priči - rekao je Živko.

Srbački biciklista ovih dana se oprobao i na državnom prvenstvu Republike Srpske i BiH koje je održano na autodromu u Zalužanima, gdje je nastupajući za jedan klub iz Bijeljine osvojio drugo mjesto, a dva puta je učestvovao i na Kupu Srbije, gdje mu je sedmo mjesto bilo najbolji plasman.

Ono što će biti kruna svih dosadašnjih izazova je ultramaraton Pariz - Brest - Pariz, gdje se uspio kvalifikovati i za koji kaže da je "majka svih trka".

- To je jedna od najstarijih biciklističkih trka koja ima i najveći ugled u svijetu i velika mi je čast da sam uopšte dobio priliku da na njoj učestvujem. Počinje 20. avgusta i već uveliko se pripremam. Plasman mi nije važan, već sama činjenica da ću stati rame uz rame sa najvećim svjetskim biciklistima - ističe Živko.

Oprema

Iako se ne bavi profesionalno biciklizmom, Živko Savić kaže da je za učešće na maratonima i trkama potrebno dosta ulaganja, od kvalitetnih šorceva, patika, dresova, pa sve do dobrog i pouzdanog bicikla.

- Nabavio sam bicikl koji je prilagođen mojim mjerama, veoma je lagan, tako da i duge vožnje postaju uživanje u pravom smislu riječi - kaže Živko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana