Srpčanin u Savi upecao soma teškog 72 kilograma, borba sa grdosijom trajala satima

Dejan Jovičić
Srpčanin u Savi upecao soma teškog 72 kilograma, borba sa grdosijom trajala satima

SRBAC - Jak udarac u čamac bio je znak da sam zakačio krupnu ribu, ali nisam ni slutio da ću na površinu izvući grdosiju.

Ovako je, još pod utiskom, započeo priču o svom doživljaju Srpčanin Duško Vekić koji je, pecajući tokom vaskršnjih praznika sa prijateljem Kristijanom Pantelićem, ulovio soma teškog 72 kilograma i dugačkog 255 centimetara.

Kapitalca, kakvim bi se mogli ponositi i mnogo iskusniji ribolovci, upecao je na varalicu, a koristio je štap DAM na kome je bio “hipron” 0,18 milimetara.

- Nismo ni planirali loviti soma, naletio je slučajno. Osjetili smo jak udar, što je bio znak da se zakačilo nešto krupno. Jedva smo zadržavali štap u ruci. Som je vukao naš čamac najmanje četiri kilometra nizvodno, a borba je trajala puna tri sata. Kod obližnje šljunkare su nam lokalni ribari pomogli da izmorenu ribu izvučemo na površinu - rekao je Duško.

Ovaj mladić član je Sportsko-ribolovnog društva (SRD) “Bistro”, a ribolovom se bavi od pete godine.

- Bilo je do sada svakakvih ulova, ali ni blizu kao što je ovaj - kaže ushićeni Duško.

I njegov prijatelj Kristijan Pantelić može se pohvaliti većim trofejima. Prošle godine je pecajući na jezeru Laminci kod Gradiške ulovio kapitalni primjerak šarana od 19,2 kilograma, kakav se rijetko viđa na ovim prostorima.

- Lovio sam i šarane do 15 kilograma u Srpcu, ali i druge krupnije ribe kao što su amur od 16 i smuđ od pet i po kilograma. Sve što znam o ribolovu naučio sam od djeda Nenada Krejića koji je važio za jednog od najboljih srbačkih ribolovaca - rekao je Kristijan.

Iako je Srbac oduvijek bio poznat po bogatstvu voda i organizovanom sportskom ribolovu, u zadnjih godinu dana porastao je broj ribolovaca koji se mogu pohvaliti kapitalnim primjercima.

Među vrsnim srbačkim ribolovcima je i Nebojša Šarić iz Kaoca koji je u zadnjih godinu i po upecao čak tri soma kapitalca, od 15, 20 i 33 kilograma.

- Znao sam da u srbačkim vodama ima još većih somova i vjerujem da ću uskoro i ja oboriti lični rekord. Ribolovom se bavim više od tri decenije i ulovio sam na desetine krupnijih primjeraka, a sitnije ne mogu ni izbrojati. Upecao sam smuđa od šest kilograma, a za bucova teškog četiri i po kilograma dobio sam nagradu na takmičenju u Sremskoj Mitrovici - rekao je Nebojša.

SRD “Bistro”

Srbački zaljubljenici u sportski ribolov počeli su se njime baviti po završetku Drugog svjetskog rata. SRD “Bistro” okupljalo je svojevremeno i više od 700 članova, a u Srpcu djeluje i udruženje “Stublaja” koje gazduje vještačkim jezerom istoimenog naziva.

Kroz istoriju su organizovana brojna takmičenja, pa čak i republičko prvenstvo u ulovu ribe na plovak. Zagađenjem ribolovnog fonda, prije svega revira Savica, te osjetnim smanjenjem, opalo je interesovanje za ovaj sport, a “Bistro” danas broji tek nešto više od stotinu članova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana