Srpčanin Siniša Aleksić Edisonovim stopama osvaja Njujork

Dejan Jovičić
Srpčanin Siniša Aleksić Edisonovim stopama osvaja Njujork

Srbac - Doktor primijenjene matematike Siniša Aleksić (45) iz Srpca nalazi se u društvu vodećih inženjera u San Francisku i čuvenoj američkoj kompaniji "Dženeral elektrik", koju je prije 126 godina u Njujorku osnovao jedan od najvećih svjetskih naučnika Tomas Edison.

Aleksić je kao naučnik priznat u čitavom svijetu, jer radi na projektima sa 80 saradnika sa svih kontinenata, a govori engleski, njemački i španski jezik. Trenutno radi na projektu "Proračun za lokaciju dizni za ubrizgavanje fluida u gasnu turbinu", a koliko je cijenjen jasno je iz činjenice da je postavljen za šefa projektnog tima.

Prva znanja u struci stekao je u mašinsko-tehničkoj školi u Srpcu, a zvanje diplomirani inženjer hemije na smjeru termodinamika stekao je u njemačkom gradu Karlsrueu sa prosječnom ocjenom 9,60.

- Poslije završetka studija odmah sam dobio ponudu da na fakultetu nastavim naučno-istraživački rad u oblasti mehanike fluida, ali sam ipak odlučio da odem u Cirih, gdje sam radio kao saradnik svog mentora Pitera Komedijana. Kada je on dobio ponudu da nastavi karijeru u Njujorku, nisam se dvoumio i pošao sam za njim, što je bila dobra odluka - rekao je Aleksić.

Uspješni Srpčanin je u Njujorku stekao zvanje doktora primijenjene matematike, a zatim se zaposlio u Virdžiniji, gdje je u jednoj poznatoj firmi radio na matematičkoj simulaciji problema u oblasti termodinamike i fluida. Ključni uspon u karijeri doživio je prije šest godina, kada ga je angažovao "Dženeral elektrik" da u njihovoj filijali u San Francisku radi u laboratoriji za usavršavanje komora za sagorijevanje pod gasnim turbinama.

- Paralelno s tim predajem primijenjenu matematiku na univerzitetima u Kaliforniji i Virdžiniji. Srećan sam što radim ono što volim, a nađe se vremena i za kreativan rad, pa sam do sada patentirao dva izuma. Oba su u primjeni i dio zarade pripada meni, a dio mojoj firmi - ističe Aleksić, koji je imao privilegiju da zbog poslovnih obaveza obiđe čak 62 svjetske države.

Od inženjerskog posla može da se ostvari pristojna zarada, jer se prosječne plate na godišnjem nivou kreću oko 90.000 dolara, a mnogo su veće što su veća i naučna dostignuća. Velike profesionalne obaveze mu ne dozvoljavaju mnogo slobodnog vremena, koje uglavnom provodi u Kaliforniji. Kad uhvati vremena, često boravi u svom stanu u Arlingtonu u Virdžiniji, a skokne i do Ciriha, gdje je počeo njegov uspjeh. Međutim, najljepše momente doživljava kada obiđe roditelje Vojka i Miru, koji su poslije penzionisanja u Njemačkoj sagradili kuću u Srpcu.

- Ovog ljeta sam boravio nekoliko dana u rodnom kraju i prosto sam uživao u domaćoj kuhinji. Iako moj posao zahtijeva stalnu posvećenost, sve sam uspio obaviti od kuće, zahvaljujući modernim tehnologijama, a opet sam našao vremena da se družim sa porodicom i prijateljima. Tu se osjećam kao svoj na svome - naglašava Aleksić, koji je djetinjstvo proveo u Nožičkom kod Srpca.

Iako se nalazi u srednjem životnom dobu, još nije oženjen, ali je na pragu zasnivanja porodice sa jednom Argentinkom.

Otac Vojko humanista

Sinišin otac Vojko Aleksić jedan je od najvećih humanista u Srpcu. U proteklih 30 godina više od 70 puta dovezao je pomoć iz Njemačke, a naročito ga pamte medicinske ustanove u Banjaluci, Gradišci, Derventi i Srpcu i Starom Slanakmenu u Srbiji, jer je isporučio velike količine ortopedskih pomagala. U protekle tri decenije dovezao je više od 300 invalidskih kolica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana