Srpčanin obrazuje odrasle u Maleziji

Dejan Jovičić
Srpčanin obrazuje odrasle u Maleziji

Srbac - Diplomirani andragog iz Srpca Zdravko Cvijetić već gotovo pola godine gradi uspješnu karijeru u kompaniji "Mindvalley" u Kuala Lumpuru i prvi je i jedini radnik iz BiH i Srbije u istoriji ove malezijske kompanije.

Iskustvo u radu sa omladinskim organizacijama i znanje koje je stekao na studijama u Beogradu bili su preporuka njegovim poslodavcima koji su ga primili u krug eminentnih stručnjaka iz cijelog svijeta. U novom okruženju odlično se snašao, jer je "Mindvalley" kompanija koja tradicionalna učenja iz oblasti produktivnosti i spiritualnosti kombinuje sa savremenim tehnologijama. Koristeći ove ideje, organizuju se onlajn akademije i drugi događaji, a sve s ciljem usavršavanja, što je Zdravku veoma blisko, jer je na studijama andragogije proučavao obrazovanje i vaspitanje odraslih.

- Dugo sam bio nacionalni trener studentske organizacije AISEC u Beogradu gdje sam učestvovao na više od 20 omladinskih konferencija širom Evrope. Posredstvom jednog od drugova sa kojima sam radio stupio sam u kontakt sa kompanijom "Mindvalley". Aplicirao sam za posao, obavio nekoliko intervjua preko "skajpa" i vrlo brzo dobio ponudu. Sve je završeno za manje od mjesec - prisjeća se Zdravko.

Veoma brzo je dogurao i do pozicije strateškog direktora za razvoj proizvoda. Savladao je brojne vještine, poput istraživanja tržišta, korišćenja licenciranih alata za dizajn i editovanja video-materijala, lansiranja proizvoda na tržište i sl. Kaže da je ovo jedan od najinteresantnijih poslova jer su svi opsjednuti razvojem i učenjem. "Mindvalley" ima 150 radnika iz 40 zemalja, starosti od 22 do 40 godina, a Zdravko je među najmlađima. Nema puno Evropljana, osim jednog Slovenca, Čeha i Bugarke, te nekoliko Rumuna.

- Radno vrijeme je fleksibilno, pa se često preplete sa slobodnim vremenom. Sami kreiramo koliko ćemo biti na poslu i možemo da radimo van kancelarije ili u drugoj državi ukoliko se naši projekti realizuju - rekao je on.

Fokus je trenutno stavio na svoj blog "Zero to skill" (zerotoskill.com), gdje će objavljivati sadržaj na temu kako ljudi mogu na najbolji i najbrži način da usvajaju nove vještine. Pristup mini-kursu na ovom sajtu je besplatan.

- Sljedeći koraci su potpuni kurs koji će trajati nekoliko sedmica, a uskoro i aplikacija za učenje korisnih vještina, od toga kako se rade intervjui, kako se stvaraju navike, brzo čitanje i postavljanje ciljeva i slično. U svakom slučaju, moja budućnost je u polju preduzetništva i obrazovanja - ističe Cvijetić koji je bio i stipendista "Pepsico".

Osvojio Kilimandžaro

Većina Zdravkovog vremena ispunjena je učenjem, a u slobodno vrijeme istražuje Kuala Lumpur.

Počeo je da obilazi i druge države u Aziji, pa je tako nedavno bio u Indoneziji gdje je posjetio Bali. Prije dvije godine je sa prijateljem iz Prijedora osvojio najviši vrh Afrike Kilimandžaro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana