Srpčanin Nebojša Vučenović osvaja planinske vrhove uprkos hendikepu

Dejan Jovičić
Srpčanin Nebojša Vučenović osvaja planinske vrhove uprkos hendikepu

Srbac - Mladić sa posebnim potrebama Nebojša Vučenović iz Srpca, i pored fizičkih nedostataka, uspješno osvaja planinske vrhove širom Srpske, FBiH i Srbije, a nedavno je ostvario svoj lični rekord popevši se na Maglić na nadmorskoj visini od 2.386 metara.

Nebojša je učestvovao na tradicionalnom Vidovdanskom usponu na Maglić, koji je održan od 28. do 30. juna, sa osam članova Planinarskog društva “Videta” iz Srpca, a da je riječ o pravom podvigu svjedoči i to da neki od njegovih prijatelja nisu uspjeli da savladaju taj planinski uspon.

- Pohod na Maglić za mene je bio pravi izazov jer je riječ o zahtjevnom usponu sa kakvim se do sada nisam suočavao. Do sada sam se penjao na oko 15 planina, a najviši vrhovi koje sam osvojio bili su Mali Vitorog na visini od 1.747 metara i Dimitor, čiji se najviši vrh nalazi na 1.483 metra nadmorske visine. Uspješno sam savladao i ovu prepreku nakon devet sati pješačenja i pređenih 16 kilometara - rekao je Nebojša.

Njegov prvi pohod bio je upravo na planini Dimitor, kada je odlučio da ispuni želju za 30. rođendan i osvoji neki planinski vrh. Od tada do danas, član je srbačke “Videte” već šest godina i do sada je prepješačio više od 300 kilometara iako ima 80 odsto tjelesnog oštećenja i 90 odsto invalidnosti.

- Prvi put je bilo veoma teško, padao sam i dizao se, ali sam uvijek dolazio do cilja. Ne odvajam se od svog planinarskog štapa, sa kojim sam pohodio vrhove Motajice, Kozare, Ozrena, Manjače, Vlašića i drugih planina u okruženju. Volim prirodu i čist vazduh. To me motiviše da dajem sve od sebe - kaže Nebojša, koji je godinama redovan učesnik i tradicionalnog marša stazama egzodusa na Vozući u dužini od 22 kilometra.

Kako kaže, za njega nema odmora jer se već priprema za tradicionalnu Petrovdansku transverzalu na Motajici, koja će biti održana u nedjelju, kada će se popeti na najviši vrh Gradinu, na 652 metra nadmorske visine, i preći stazu dugu 14 kilometara.

Ovaj hrabri i požrtvovani mladić pretrpio je tešku povredu glave u djetinjstvu, zbog čega otežano hoda i ima paralisanu desnu ruku, ali ga to nije spriječilo da bude društveno aktivan u svakom pogledu.

Učestvovao je u brojnim volonterskim akcijama i za proteklih 14 godina odradio više od četiri hiljade volonterskih sati.

Objavio je vlastitu književnu zbirku, u kojoj se nalazi oko 400 starih narodnih pjesama, izreka i poslovica, a za svoj doprinos u lokalnoj zajednici Nebojša je 2013. godine dobio Nagradu opštine mladima na proslavi Dana i krsne slave opštine Srbac.

Proizvodnja sapuna

Nebojša Vučenović je prije dvije godine ostvario svoj san i uz pomoć Omladinske banke Srbac pokrenuo proizvodnju sapuna od kozjeg mlijeka, čime je dokazao da hendikep nije prepreka za uspjeh.

- Veoma sam srećan što mi je Omladinska banka dala priliku da realizujem svoju ideju i što je izabrala moj projekat kao jedan od tri najbolja među 127 projekata iz cijele BiH, tako da sam ga predstavio na regionalnom takmičenju u Kolašinu, uz projekte iz Srbije, Makedonije, Crne Gore i Albanije - kaže Nebojša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana