Srpčanin Marko Miljević jedan od najboljih studenata Univerziteta Konstanc

Dejan Jovičić
Srpčanin Marko Miljević jedan od najboljih studenata Univerziteta Konstanc

SRBAC - Kvalitetno obrazovanje je ključ uspjeha i napretka svakog društva, a ulaganje u lični i profesionalni razvoj predstavlja najvažniju investiciju za budućnost, što svojim primjerom potvrđuje mladi Srpčanin Marko Miljević, koji je sa prosjekom 9,5 jedan od najboljih studenata Univerziteta Konstanc u Njemačkoj na smjeru politika i javna administracija.

Marko već dvije godine pohađa Univerzitet Konstanc za koji se opredijelio, jer se po prestižnoj Šangajskoj listi najboljih svjetskih univerziteta nalazi na prvom mjestu fakulteta za političke nauke u Njemačkoj i na 36. mjestu u svijetu.

- Ono što čini posebnim ovaj smjer su naučne metode, kao što su statistika i ekonometrika, a veliki fokus je stavljen na najnovija naučna istraživanja i praktičan rad. Takođe je naglašen i menadžment, za one koji teže ka privatnom sektoru. Mnogi kadrovi sa ovog univerziteta su zastupljeni u nevladinom, privatnom i državnom sektoru i to je bilo ključno za moj izbor - rekao je Marko.

Njegovi interesi, između ostalog, su politička ekonomija, istorijski institucionalizam i demokratske nauke, a ambicije su mu da stekne titulu doktora nauka i doprinese naučnom razvoju i kreiranju novih ideja.

- Prije godinu dana sam dobio ponudu od profesorice Kristine Cuber da radim kao asistent na projektu “Stručna anketa o etnonacionalizmu u partijskoj konkurenciji”, gdje prikupljam podatke za države bivše Jugoslavije. Asistirao sam i na projektu “Administrativna nejednakost u procesuiranju zahtjeva za njemačko državljanstvo”, a od marta do septembra obavljaću praksu u Fondaciji “Fridrih Ebert” u empirijskom istraživačkom odjeljenju gdje se sprovode razna društvena istraživanja - istakao je Marko.

Ova fondacija nedavno mu je odobrila mjesečnu stipendiju u iznosu od 970 evra, a oslobođen je i plaćanja školarine u iznosu od 1.500 evra za studente koje dolaze van EU, jer Univerzitet Konstanc ima poseban program koji bira nadarene strane učenike.

S ciljem dodatne edukacije Marko je nedavno otputovao u Madrid, gdje pohađa peti semestar na Univerzitetu Karlos Treći, pošto je obaveza svih studenata na ovom smjeru da odrade Erasmus semestar na inostranom fakultetu.

- Madrid je prelijep, moderan grad koji ima ogromnu kulturnu ponudu, zbog čega sam ga izabrao kao svoje mjesto za razmjenu. Kao nekome iz malog mjesta, bilo mi je veoma važno da u jednom trenutku napravim iskorak u veliku zajednicu, što za sad ide veoma uspješno i bez problema - kaže on.

Da se radi o nesvakidašnjem talentu koji je svestran na mnogim poljima, Marko je pokazao još u najmlađim danima. U osnovnoj školi je bio učenik generacije, a u srednjoj je takođe bio vukovac i učestvovao na regionalnim takmičenjima iz matematike i informatike i republičkom takmičenju iz fizike.

Dugogodišnji je volonter omladinskih, nevladinih i humanitarnih organizacija. Tri godine je pohađao Muzičku školu “Vlado Milošević” u Banjaluci, šest godina je aktivno trenirao latinoameričke i standardne plesove, a glumio je i u desetak predstava u dvije amaterske pozorišne trupe.

- U slobodno vrijeme bavim se i tetoviranjem, koje je moja velika ljubav, a ovu vještinu savladao sam u studiju svog oca Ljubomira u Srpcu. I tokom studiranja dvije godine sam radio kao “tatu” umjetnik u studijima u Konstancu i planiram da to i dalje ostane moj hobi - kaže Marko.

Domaći teren

Marko Miljević smatra da u društveno-političkom smislu u Republici Srpskoj i BiH ima dosta potencijala, ali i prostora za napredak.

- Ono što bi trebalo učiniti je povećati transparentnost u državnim institucijama i nivo javnih investicija, posebno u obnovljive izvore energije, ostvariti veću nezavisnost birokratskog aparata od političke sfere, subvencionisati povratak domaćih stručnjaka iz inostranstva, ostvariti digitalizovanu demokratiju, proširiti stručni kadar u državnim agencijama i institucijama i aktivno zastupati etničko pomirenje među konstitutivnim narodima - istakao je Marko.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana