Srpčanin Dragan Tutnjilović upecao soma teškog čak 39,2 kilograma

Dejan Jovičić
Srpčanin Dragan Tutnjilović upecao soma teškog čak 39,2 kilograma

SRBAC - Iako se ribolovom bavi već punih deset godina, Srpčanin Dragan Tutnjilović (31) neočekivano je došao do ulova karijere upecavši na rijeci Savi soma dugačkog 172 centimetra i teškog čak 39,2 kilograma.

Istinskog kapitalca, koji je prava rijetkost, ulovio je u petak u 5.30 časova u blizini ušća Vrbasa u Savu kod Srpca, a borba sa grdosijom trajala je oko pola časa.

- Uočio sam ga dva dana ranije u noćnim satima, dok je lovio na površini vode sitnu ribu i odmah se vidjelo da je veći primjerak u pitanju. Pokušavao sam mu ući u trag, ali je bilo uzalud, gotovo da se nije primjećivala bilo kakva aktivnost ribe. I već kada sam planirao da krenem kući, odradio sam par posljednjih zabačaja i jedan od njih bio je uspješan - rekao je Dragan.

U tom trenutku bio je sam, ali mu je nakon petnaestak minuta u pomoć priskočio stariji kolega koji je krenuo u ribolov.

- Bilo je neizvjesno da li ću ga uspjeti izvući jer pribor nije baš bio namijenjen za ovu veličinu ribe, ali se na kraju srećno završilo - kaže Dragan.

Od opreme je koristio varaličarski štap i mašinicu marke “Shimano”, štap težine bacanja 30-80 i mašnicu veličine 4.000. Kako kaže, za dobar ulov presudilo je dobro poznavanje terena i navika ribe.

- Svake godine se već tradicionalno love veći somovi na ušću u Srpcu u ljetnim mjesecima, što su dokazale moje iskusne kolege Duško Vekić i Nebojša Šarić, pa sam želio da i ja oprobam sreću. Imao sam do sada više ulovljenih primjeraka soma i smuđa, najviše do deset kilograma, ali nijedan nije bio tako značajan kao ovaj. Ipak se ovakvi primjerci rijetko ulove, možda svega par u životu, a neki ne uspiju nikada - kaže Draga.

Dio mesa planira da proda, a nešto će, kako kaže, zadržati za sebe i porodicu.

- Čuo sam priče da veći somovi i nisu baš nešto ukusni za jelo, ali ostavio sam koji kilogram za sebe da vidim koliko u tome ima istine - kaže Dragan.

Sportski ribolov u Srpcu zaživio je nakon Drugog svjetskog rata, kada je osnovano Sportsko-ribolovno društvo “Bistro” koje je svojevremeno okupljalo više od 700 članova, ali smanjenjem i zagađenjem ribljeg fonda, prije svega u reviru Savica, opalo je interesovanje za ovaj sport, a “Bistro” danas broji tek nešto više od stotinu članova.

U Srpcu djeluje i udruženje “Stublaja” u Bardači koje gazduje istoimenim vještačkim jezerom.

Rekorderi

Ribolovac Duško Vekić iz Glamočana prošle godine upecao je na Savi kod Srpca soma teškog čak 72 kilograma i dugačkog 255 centimetara, a prije dva mjeseca je ulovio još jednog kapitalca od 20 kilograma. Majstor za somove je i Nebojša Šarić iz Kaoca koji je za godinu dana uspio da ulovi somove teške 15, 20 i 33 kilograma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana