Srpčanin Branko Grahovac stative zamijenio odborničkim klupama

Dejan Jovičić
Srpčanin Branko Grahovac stative zamijenio odborničkim klupama

SRBAC - Nakon što se prije tri godine povukao iz profesionalnog fudbala, ljubav prema zavičaju opredijelila je srbačkog golmana Branka Grahovca da se vrati u rodni kraj, gdje je golmanske rukavice zamijenio humanitarno-volonterskim radom i odborničkim mandatom u lokalnoj skupštini.

Ostvarivši uspješnu međunarodnu karijeru, tokom koje je branio i u Ligi šampiona, mogao je da bira zemlju u kojoj će se skrasiti sa svojom porodicom, ali je želja da pomogne gradu u kojem je ponikao bila od svega jača.

Od povratka u Srbac neumorno je angažovan u društvenom životu, zbog čega je dobio povjerenje lokalne uprave da oživi Omladinski savjet, koji nije funkcionisao desetak godina, a stavio se na raspolaganje i drugim omladinskim organizacijama, sa kojima je gradio parkove i razne sadržaje za djecu, oživio stare i pokrenuo nove manifestacije.

- Kada sam okačio kopačke o klin u Rumuniji, gdje sam branio dugi niz godina, nijednog trenutka se nisam dvoumio koja će mi biti sljedeća životna stanica, jer se u Srpcu osjećam svoj na svome. Vrlo brzo sam se uvjerio da mladi ovdje imaju dosta potencijala, ali nemaju način da sprovedu u djelo svoje projekte i ideje. Odmah sam se sjetio sebe i svojih početaka i ponudio sam pomoć, koja je objeručke prihvaćena - rekao je Grahovac. 

Najviše je ponosan što je dobio šansu da preporodi srbačku Slogu, u kojoj je napravio prve fudbalske korake, preuzevši prvo omladinski pogon, a zatim i seniorski tim, da bi odnedavno dobio čast da postane predsjednik kluba.

- Došavši u Slogu zatekao sam svega 14 dječaka u devet generacija, a danas ih ima više od stotinu. Članstvo za svu djecu je besplatno i tako će ostati dok obavljam ovu dužnost. Toliko interesovanje vlada da nemamo dovoljno termina, pa planiramo da postavimo reflektore na pomoćni stadion kako bismo mogli trenirati i uveče - kazao je Grahovac.

Iako više ne igra aktivno fudbal, povremeno stane među stative kao prvotimac Sloge u Drugoj ligi - zapad, jednim dijelom iz ljubavi prema najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu, a najviše zbog toga da bi uštedjeli troškove plaćanja golmana. Sve poslove u klubu radi volonterski, a nema čak ni naknadu za putne troškove.

- Godišnje od opštine dobijemo 48.000 KM, a da bismo normalno funkcionisali, potrebno nam je oko 85.000 KM. Na meni je da pronađem način da obezbijedim ostala sredstva. Teško jeste, ali sam srećan što Sloga danas nema nikakvih dugovanja. Radimo na poboljšanju infrastrukture i dobili smo obećanje od predsjednika Fudbalskog saveza RS Vice Zeljkovića da će nam pomoći u izgradnji svlačionica ili novog terena sa vještačkom travom - istakao je Grahovac.

Podršku u radu dobija i od sportskih radnika, koji su ga lani izabrali za predsjednika Opštinskog fudbalskog saveza Srbac, a imenovan je i za potpredsjednika Područnog fudbalskog saveza Gradiška. Obavlja i dužnost predsjednika Organizacionog odbora gradskog turnira u malom fudbalu, a izabran je i za najboljeg sportskog radnika opštine Srbac za 2020. godinu, dok je na republičkom izboru prije deceniju imenovan za ambasadora sporta.

Njegov trud i požrtvovanost prepoznali su građani, koji su ga izabrali za odbornika na prošlogodišnjim lokalnim izborima, gdje je bio među pet kandidata sa najviše glasova. 

- Želim da ljudi u Srpcu još bolje žive, da mladi imaju dobre uslove za školovanje i kvalitetne sadržaje za provođenje slobodnog vremena. Aktivno učestvujem u raspravama na svakoj sjednici i moram priznati da sam pozitivno iznenađen kvalitetnim diskusijama svih odbornika, što govori da radimo u opštem interesu građana - rekao je Branko Grahovac.

Otac

Branko Grahovac već dvije godine obavlja i dužnost predsjednika Odbora porodica poginulih i zarobljenih boraca pri Boračkoj organizaciji u Srpcu. Njegov otac, major Dragan Grahovac, poginuo je u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Branko je poznat i kao veliki humanitarac. Učesnik je akcija dobrovoljnog davanja krvi, a 2014. godine dolazio je iz Rumunije kako bi pomogao Dobojlijama u čišćenju grada uništenog od poplava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana