Srpčanima srednjoškolske klupe draže u komšiluku

Dejan Jovičić
Srpčanima srednjoškolske klupe draže u komšiluku

SRBAC - Osnovnoškolsko obrazovanje u Srpcu završava 127 učenika, što je najmanji broj u posljednjih 12 godina, tako da će biti pravi izazov formirati pet odjeljenja prvih razreda srednjih škola.

 

Ovo je izjavio direktor Centra srednjih škola “Petar Kočić” iz Srpca Milenko Živanić koji kaže da će se jedan broj svršenih osnovaca po tradiciji upisati u srednje škole u drugim opštinama i gradovima, tako da u školskoj 2022/23. planiraju upis 108 učenika.

- Imaćemo malo učenika na raspolaganju, zbog čega se maksimalno trudimo da ih što više zadržimo u Srpcu. Sproveli smo anketu među učenicima i roditeljima kako bismo vidjeli koja zanimanja su im najatraktivnija, a zatražili smo mišljenje i Privrednog savjeta opštine o realnim potrebama za radnom snagom - rekao je Živanić.

U skladu s tim, za narednu školsku godinu planiraju po jedno odjeljenje gimnazije, CNC operatera trećeg stepena i frizera, po pola odjeljenja carinskih i poslovno-informatičkih tehničara, bravara-zavarivača i novog zanimanja mehaničar mehatronike, hidraulike i pneumatike.

Prvi put je urađena analiza kako bi bilo ustanovljeno zbog čega se učenici u velikom broju upisuju u srednje škole u drugim sredinama, a rezultat je pokazao da izbor zanimanja nije presudan.

Živanić kaže da se devet đaka odlučilo za saobraćajnu, sedmoro za elektrotehničku, a šestoro za medicinsku školu, koje ne postoje u Srpcu, tako da nijedno zanimanje nije bilo dominantno.

- U nekim mjestima, poput Kobaša, prisutan je trend odlaska đaka u Derventu i Banjaluku, što je uzrokovano nedostatkom prevoza, pa bi trebalo razmisliti o nabavci školskog autobusa. Predlažem srbačkim odbornicima da se odreknu jedne odborničke naknade za ovu investiciju, a i ja ću lično finansijski učestvovati - rekao je Živanić.

Mišljenje o planu upisa srednjoškolaca u narednu školsku godinu našlo se na dnevnom redu posljednje sjednice srbačkog parlamenta. Načelnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti Marko Miholjčić rekao je da je rukovodstvo Opštinske uprave Srbac dalo pozitivno mišljenje na sve planirane struke i zanimanja osim kada je riječ o zanimanju CNC operatera trećeg stepena.

- U odnosu na prethodnu školsku godinu ukinuto je zanimanje tehničar CNC tehnologija, što nije opravdano jer je bilo visokopozicionirano na anketama. Umjesto toga uveden je treći stepen CNC operatera, čime se neće dobiti na ostanku, već na smanjenju broja đaka. Sve više firmi traži kadar tehničara CNC-a i bilo bi dobro da se sa ovakvim prijedlogom ide pred Školski odbor - rekao je Miholjčić.

On smatra da bi naredne godine trebalo da bude upisan barem jedan od dva planirana smjera koji se odnose na drvopreradu i poljoprivredu jer za ovim zanimanjima postoji velika potražnja u srbačkoj opštini.

Odbornica Mara Cvijanović Delević, koja je i profesor njemačkog jezika u srbačkom srednjoškolskom centru, rekla je da je teško zadržati zanimanje tehničara CNC tehnologija jer inženjeri mašinstva ne žele da predaju u Srpcu zbog nedovoljnih primanja.

- Bilo ih je ranije, ali su svi otišli jer nisu bili zadovoljni platom. Bez iskusnih stručnjaka ne možemo učenicima pružiti adekvatnu praksu - rekla je Cvijanović Delević.

Privrednici

Potpredsjednik Privrednog savjeta opštine Srbac Velibor Popović, koji je i direktor srbačke “Perutnine”, pohvalio je uvođenje novog zanimanja mehaničara mehatronike, hidraulike i pneumatike jer zbog nedostatka ovakvog kadra moraju u svojoj kompaniji zapošljavati ljude iz drugih opština. On smatra da je novčana stimulacija srednjoškolske prakse jedan od dobrih načina da se učenici odluče da nastave školovanje u Srpcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana