Srpčani telefone zamijenili iglom i koncem

Dejan Jovičić
Srpčani telefone zamijenili iglom i koncem

SRBAC - Izučavanje starih i umjetničkih zanata sve je popularnije među Srpčanima, a naročito mladima koji su mobilne uređaje zamijenili iglom i koncem, čuvajući na taj način tradiciju i običaje od zaborava.

Predsjednica Udruženja žena Srbac Vesna Smiljanić kaže da su pokrenuli novi ciklus kreativnih radionica za koje vlada veliki interes među svim generacijama.

- Krenuli smo sa radionicama heklanja, pletenja i izrade plavog veza u našem izložbenom prostoru u Srpcu, a odziv je bio odličan. Uglavnom je riječ o ženama srednje i starije životne dobi koje nešto od toga prodaju, a dio ostave za vlastite potrebe i njihov broj neprekidno raste - kaže Smiljanićeva.

Nedavno su organizovali i radionicu izrade kozmetičkih proizvoda za svoje članice i djecu sa posebnim potrebama iz udruženja “Izvor”.

- Učili smo ih kako se prave kreme za ruke koje izrađuje naša članica Vesna Savić pod brendom prirodna kozmetika “Jelena” i pohvalila bih djecu iz udruženja koja su, uz pomoć roditelja, uspješno savladala ove vještine. Imamo zaista bogatu ponudu krema i melema za lice, tijelo i ruke, kako za odrasle, tako i za bebe i sve je bazirano na prirodnim sastojcima i uljima - rekla je Smiljanićeva.

Interesovanje za učenje tradicionalnih zanata pokazali su i učenici od petog do osmog razreda Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj” iz Srpca koji su naučili kako se izrađuju krpene lutke.

- To su šarene i mekane lutke koje su mnogima obilježile djetinjstvo, izrađene od prirodnih materijala i nisu kao današnje koje se prave od tvrde plastike. One se sve više vraćaju u modu pa su i srbački đaci htjeli da nauče njihov proces izrade - kaže Smiljanićeva.

Dodaje da su zavidne vještine pokazale ne samo djevojčice, već i dječaci koji su, prema njenim riječima, jako talentovani za domaću radinost.

- Radili smo najjednostavnije lutke, koliko je bilo moguće odraditi za jedan čas, ali su uspjeli naučiti najosnovnije, kako uvući iglu u konac i nešto sašiti. Veoma su uživali i svako dijete je napravilo svoju lutku koju je ponijelo sa sobom, a oprobaće se ponovo u izradi i kod svojih kuća  - rekla je Smiljanićeva.

Poseban fokus u udruženju stavljaju na stara i nemoćna lica, zbog čega su krajem prošle godine pokrenuli radionice za štićenike Doma za stara lica iz Bardače kako bi razvili njihove komunikacijske i socijalne vještine.

- Krenuli smo sa psihosocijalnim radionicama, a nastavili sa izradom božićnih i novogodišnjih aranžmana, krpenih lutaka i drugih ukrasnih predmeta, što je pozitivno uticalo na njihove motoričke funkcije i mentalne vještine i uljepšalo im svakodnevicu - istakla je Smiljanićeva.

U udruženju se pripremaju i za izradu zimnice, sokova, džemova i drugih specijaliteta po kojima su već postali poznati. U “Krajiškoj kući” u Banjaluci i “Kući Lijevča i Potkozarja” u Gradišci može se kupiti čak 17 njihovih proizvoda koji su prošli potrebne analize, poput ulja za njegu kože, ljutih džemova, ajvara, zimnice i medenjaka.

- Završili smo analizu za još tri proizvoda, prženi lješnik, dječiju kremu i kremu za atipičnu kožu koja će takođe ući u njihovu ponudu.  Sve to ćemo promovisati i na sajmu u Herceg Novom početkom marta, povodom Dana mimoza i tradicionalnom sajmu u Srpcu povodom Dana žena koji će se održati 7. i 8. marta - istakla je Smiljanićeva.

Rođendan

Udruženje žena Srbac, koje broji više od 70 članova, sredinom aprila će proslaviti treću godišnjicu postojanja. Tada će organizovati tradicionalne popuste na svoje proizvode i druga iznenađenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana