Srpčani rodnu grudu ne zaboravljaju u tuđini

Dejan Jovičić
Foto: D. Jovičić

SRBAC - Iako su napustili ognjište u potrazi za boljim životom, brojni mještani podmotajičkih sela kod Srpca nisu zaboravili rodni kraj u koji često dolaze, a mnogi od njih su se i trajno vratili nakon višedecenijskog rada u inostranstvu.

To su potvrdila i tradicionalna druženja koja su ovih dana okupila više stotina nekadašnjih i sadašnjih mještana Lepenice i Srđevića, povezanih rodbinskim i prijateljskim odnosima, koji su uz igru i pjesmu, smijeh i pokoje suze, evocirali uspomene na zajednički život u prošlim vremenima. 

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Srđevići Rade Gudalović kaže da je sve počelo prije šest godina, kada su njihove komšije iz dijaspore odlučile da na jednom mjestu okupe mještane Gornjih i Donjih Srđevića, sela koja čine njihovu mjesnu zajednicu, željni da se na taj način vrate u djetinjstvo.

- Ova tradicija je opstala pa se tako jednom godišnje sretnemo sa ljudima sa kojima smo odrastali, a koje je životni put odveo na drugo mjesto. Uz podršku opštine, koja nam pomaže u izgradnji infrastrukture, dobili smo novi društveni dom, gdje planiramo da organizujemo još neka druženja i igranke, kao u prošlim vremenima - rekao je Gudalović.

Da bi sačuvali stare običaje i otrgli ih od zaborava, od prošle godine su počeli i sa organizacijom Srđevačkog prela, u uspomenu na nekadašnja seoska prela koja su davno nestala, a koje će biti ponovo održano ove jeseni.

- Peći ćemo rakiju i prasiće, pokazati kako se prede vuna, bere i peruša kukuruz, prave pite i štrudle, a stariji mještani će mlađe upoznati sa tim kako su se izrađivali ručni radovi i obavljali jesenji poslovi prije pojave novih tehnologija. Moderno doba ne znači da treba da zaboravimo na motiku, plug i kosu - istakao je Gudalović.

U susjednoj Gornjoj i Donjoj Lepenici kroz zajednička druženja takođe čuvaju nekadašnju tradiciju i sve ono što ih podsjeća na porijeklo i rodni kraj njihovih predaka. 

Predsjednik udruženja “Naša Lepenica2 Radivoje Tatić, koji se nakon dužeg boravka u inostranstvu vratio u zavičaj, kaže da mu je srce puno kada na jednom mjestu vidi porodicu, komšije i prijatelje, a naročito mlade, za koje kaže da ih je sve manje.

- Dobra vijest je da su u naša dva sela u protekla dva mjeseca rođene četiri bebe, što odavno nije bio slučaj. Ono što nije dobro je da u Donjoj Lepenici imamo čak 31 momka koji nije oženjen. Da ih u brak stupi barem 15 i da se rodi najmanje sedmoro djece, mogli bismo ponovo otvoriti školu u našem selu - rekao je Tatić.

On je izrazio uvjerenje da će kvalitetnijem životu na selu doprinijeti i poboljšanje infrastrukture i rješavanje druge problematike od značaja za život mještana.

- Jedna od nedavnih investicija je bila izgradnja društvenog doma u Gornjoj Lepenici, čime smo dobili prostor za razna okupljanja i kvalitetnije provođenje slobodnog vremena za mlade, a mi smo kao udruženje pomogli radove sa iznosom od 1.000 KM - rekao je Tatić.

Druženjima u Srđevićima i Lepenici prisustvovao je i načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević sa saradnicima, a pozivu se odazvala i ministarka finansija RS Zora Vidović, koja je rođena Srđevčanka.

BARDAČA FEST

Nedavno je, treću godinu zaredom, održan i “Bardača fest” na kojem su se okupili mještani ovog sela rasuti po cijelom svijetu, njihovi potomci, kao i domaće stanovništvo. Uz druženje i zajednički ručak, koji su organizovani u društvenom domu, prisjetili su se starih vremena i upoznali sa novim inicijativama na uređenju sela koje planira Savjet mjesne zajednice uz podršku opštine Srbac i drugih donatora. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana