Srpčani Poljacima otkrili tajne pečenja pečenice

D. J.
Srpčani Poljacima otkrili tajne pečenja pečenice

Srbac - Opština Srbac nastavila je da gradi most prijateljstva sa potomcima poljskih državljana koji su naseljavali ova područja u prvoj polovini prošlog vijeka, odakle su se nakon Drugog svjetskog rata vratili u domovinu.

Načelnik Srpca Drago Ćirić prisustvovao je sa saradnicima tradicionalnoj manifestaciji "Pečenica" u Goščišovu. "Pečenica" traje već 33 godine s ciljem da sačuva uspomene na suživot Poljaka i Srpčana. Najposjećeniji su bili štandovi na kojima je pečena pečenica, u čemu su učestvovali i predstavnici srbačke opštine.

- Mještani Novogrođeca i Boleslaveca su jedini u Poljskoj naučili kako ispeći pečenicu, a za to imaju zasluge njihovi preci, koji su to jako dobro radili dok su živjeli u Novom Martincu, Kunovi i drugim krajevima - rekao je Ćirić.

On ističe da je odlazak u Poljsku imao višestruki značaj, a sa gradonačelnikom Novogrođeca Robertom Relihom je dogovoreno da ova opština pomogne izgradnju gradskog parka koji će biti smješten pored Centra za djecu sa posebnim potrebama u Srpcu.

- Narednih sedmica počećemo radove, a pomoć iz Poljske će nam biti od velikog značaja - rekao je Ćirić.

Do kraja jula u Srbac bi trebalo da stignu tri autobusa sa poljskim turistima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana