Srpčani „oduvali” konkurenciju

Dejan Jovičić
Srpčani „oduvali” konkurenciju

Srbac - Pet učenika iz Srpca koji su osvojili prva mjesta na prijemnim ispitima fakulteta u Banjaluci kažu da bi voljeli ostati u Srpskoj po završetku školovanja kako bi svojim znanjem gradili bolju budućnost.

Najbolji student na prijemnom za studij farmacije Milica Latinčić planira da ode na studentsku razmjenu i uvjeri se u mogućnosti koje nudi zdravstvo u razvijenim zemljama.

- Poslije toga se planiram vratiti i završiti specijalizaciju, a onda ću bidjeti kako dalje, kaže Milica, koaj je jedina osvojila 100 bodova među 97 kandidata, a bila je i učenik generacija u Škkolskom centru u Srpcu.

Njena sugrađanka Milica Krejić je na prijemnom ispitu za studij medicine osvojila maksimalan broj bodova.

Ona smatra da je zdravstvo u Srpskoj na zavidnom nivou, ali bi željela da ode na stručno usavršavanje u inostranstvo.

Na stručno usavršavanje “preko grane” želi da ode i najbolji student na prijemnom ispitu Mašinskog fakulteta, Slaviša Savić.

- Volio bih po završetku prakse raditi u svom zavičaju i stečeno znanje iskoristiti za pokretanje naše industrije, ali moja profesija je na većoj cijeni u zemljama u razvoju i tamo bih obezbijedio bolju egzistenciju. Nadam se da će i kod nas do tada situacija biti bolja - kaže Slaviša.

Svoje planove za rodni kraj zasad veže najbolji student prijemnog ispita na stomatologiji, Nevena Koščica, kojoj je želja prije svega da sve ispite položi u roku.

- Želim da doprinesem razvoju ove grane medicine na našim prostorima. Odlivom stručnjaka naši građani ostaju uskraćeni za kvalitetnu zdravstvenu njegu, zbog čega neću žuriti u inostranstvo - kaže Nevena, koja je jedina osvojila 100 bodova među 79 kandidata.

Karijeru u našoj zemlji planira nastaviti i najbolji student prijemnog ispita na Pravnom fakultetu Miloš Krčmar, koji se jednog dana vidi u pravosuđu kao advokat ili sudija.

- Razvijen pravni sistem ključan je za evropske integracije i želim da budem dio tog procesa - kaže Miloš, koji je dijelio prvo mjesto na rang-listi sa još dvoje studenata među 346 prijavljenih kandidata.

I pored želje za ostankom na ovim prostorima, sve više mladih i obrazovanih ljudi, a posebno iz oblasti medicine, napušta BiH i druge zemlje regije u potrazi za poslom.

Pet najuspješnijih studenata govori ipak da to ne mora da bude pravilo.

Prema procjenama, odliv ljekara i medicinskih stručnjaka iz BiH utrostručen je, a ovoj zemlji danas nedostaje više od 3.000 ljekara. Istraživanje koje je sprovela Svjetska zdravstvena organizacija pokazalo je da u BiH dolazi 16 ljekara na 10.000 stanovnika, a gora je samo Albanija sa 12 ljekara na 10.000 stanovnika.

Studentkinja Nevena Koščica, kao i njene kolege, možda će biti oni koji će  promijeniti ovu sliku.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana