Srpčani dobili novu zelenu oazu: Mjesto za uživanje svih generacija

Dejan Jovičić
Srpčani dobili novu zelenu oazu: Mjesto za uživanje svih generacija

SRBAC - Ljuljaške, tobogani, klupe, tereni za odbojku i stoni tenis, kao i igralište za “čovječe, ne ljuti se” u prirodnoj veličini samo su neki od sadržaja novog gradskog parka čija je izgradnja završena nakon punih pet godina.

Deceniju i po nakon što je Srbac ostao bez parka zbog izgradnje pravoslavnog hrama, stanovnici su dobili mjesto u kome će moći uživati sve generacije. Nosioci projekta uređenja ove zelene površine u gradu bili su opština Srbac i Udruženje građana C.E.Z.A.R.

Volonteri ove organizacije proteklih mjeseci sadili su drveće i voćke, farbali klupe i namještaj od paleta, uredili pješačke staze i postavili nove igraonice, čime su stvoreni svi uslovi da ovo bude omiljeno mjesto za okupljanje Srpčana.

- Radeći sa mladima uvidjeli smo da nema dovoljno mjesta za druženje, pa smo došli na ideju da uredimo nekoliko zapuštenih lokacija u gradu. Prvo smo izgradili omladinski park u blizini Doma zdravlja, a zatim prionuli na sređivanje novog gradskog parka, koji je već imao neke sadržaje, ali nije ih bilo dovoljno. Mladi, ali i oni stariji često posjećuju ova mjesta, što govori da smo učinili pravu stvar - rekla je izvršna direktorica Udruženja Tanja Šnjegota.

Ona kaže da im je najveću podršku za ovaj projekat pružila lokalna uprava, a značajna je i pomoć Instituta “Kult” iz Sarajeva zahvaljujući kojoj su, između ostalog, adaptirali ljetnu pozornicu na kojoj će moći da budu organizovani razni kulturni i zabavni sadržaji.

Među mladima koji su aktivno učestvovali u sređivanju parka bila je i Nadežda Gavrić (19) koja je drugu godinu zaredom proglašena za volontera godine u udruženju C.E.Z.A.R.

- Volontiranje je lijep način da se upotpuni slobodno vrijeme. Iza sebe imam oko 150 volonterskih sati i drago mi je što sam doprinijela da djeca i omladina u Srpcu dobiju nove sadržaje, poput ovog parka. Pozivam i druge mlade ljude da se uključe u slične akcije jer na taj način mogu pomoći lokalnoj zajednici i unaprijediti sebe - rekla je Nadežda.

Iako gradski park služi na ponos ove lokalne zajednice, bilo je i onih koji to nisu znali cijeniti i koji su prije nekoliko mjeseci neprimjerenim ponašanjem oštetili dio igračaka i opreme.

Kako bi ovakve pojave bile spriječene, Opštinska uprava postavila je nadzorne kamere u parku, nakon čega nije bilo novih slučajeva vandalizma.

- Srpcu je trebalo jedno ovakvo mjesto i nadam se da će biti posjećeno. Planiramo na proljeće da obogatimo park još nekim sadržajima - rekao je načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević.

U čast glumcu Uglješi Kojadinoviću

Novi gradski park nosiće ime po proslavljenom srbačkom glumcu Uglješi Kojadinoviću, čija bista krasi ovu zelenu oazu. Ova inicijativa potekla je od srbačke “Prosvjete” koja je na taj način željela da se oduži slavnom glumcu, jer nakon preimenovanja Narodnog univerziteta “Uglješa Kojadinović” u Centar za kulturu i sport nijedna ustanova u Srpcu nije nosila njegovo ime.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana