Srednjovjekovni Visuć grad dokaz vjekovne srpske prisutnosti

Srna
Srednjovjekovni Visuć grad dokaz vjekovne srpske prisutnosti

DRVAR - U selu Nagrađe, nadomak Drvara, pronađeni su temelji crkve, za koju se pretpostavlja da je najstarija pravoslavna bogomolja u BiH.

U Srednjem vijeku u Bosni je bilo oko 300 dvoraca. U dobro skriveni Visuć grad kod današnjeg Drvara, bježeći od Turaka, došao je kralj Stefan Tomašević sa suprugom Jelenom i njihovim sinom Lazarom - pričaju mještani sela Nagrađe, čije su njive i kuće tik uz ovo pravo istorijsko i kulturno blago.

U čaroliji ljepote i prirode ne može se ni naslutiti da će baš tu ostati zauvijek upisana istorija kraljevske porodice.

Danas, stotinama godina kasnije, Visuć grad dobija novi sjaj. Vrijedni mještani sela Nagrađe okrčili su prilaz ka srednjovjekovnom dvorcu, a uredili su i ostavštinu stare Crkvice nadomak Visuć grada.

Predsjednik Udruženja "Nagrađe Crna kraljica" iz Drvara Časlav Šobot priča Srni da je cilj Udruženja da Drvar promoviše kroz kulturu, istoriju i vjerski turizam.

- Pronašli smo temelje stare crkve koji, vjerovatno, datiraju iz Srednjeg vijeka kao i sam Visuć grad. Tokom uređenja temelja crkvice, pronašli smo i mošti djece koji su vjerovatno bili potomci kraljevske porodice Tomašević. Smatramo da je ovo možda i najstarija pravoslavna bogomolja u BiH - ističe Šobot.

On je ponosan na mještane sela Nagrađe i Drvarčane koji su se aktivno uključili u uređenje ovog istorijskog lokaliteta koji je od izuzetnog značaja za istoriju.

- U narednom periodu od lokalnih vlasti očekujemo pomoć u obnovi putne infrastrukture, kako bi turisti mogli doći do Visuć grada - naglašava Šobot.

On napominje da je do sada sve urađeno zahvaljujući ličnim sredstvima mještana sela Nagrađe i prijateljima iz zemlje i regiona.

Načelnik opštine Drvar Dušica Runić istakla je važnost razvoja turizma u Drvaru.

- Visuć grad je jedan od najstarijih svjedoka postojanja života u kanjonu Visućice. Drvar je grad heroja, istorije i prirodnih ljepota, zato u narednom periodu treba obratiti pažnju na razvoj turizma - naglašava za Srnu Runićeva.

Visuć grad ili, kako ga mještani Drvara zovu, "crna kraljica", krije mnogo legendi.

"Crna kraljica" je naziv koji je tvrđava dobila po kraljici Jeleni, koja nikada nije skinula crninu, jer su njenog muža Stefana i sina Lazara pogubili Turci.

Mještani kažu da postoji priča da je oko Visuć grada zakopano blago, valjda u neki bunar.

Legenda kaže da tu postoji zlato, ali istorija navodi da je tu upisano svjedočanstvo o kraljevskoj porodici Tomaševića.

Mit i stvarnost se prepliću, piše se nova srpska istorija. A, dok se nove stranice istorije ne ispune, srpski narod iz drvarske kotline sa čašicom kruške sa Nagrađa i čvrstim stiskom ruke o(p)staje na svojim ognjištima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana