Srednjovjekovna nekropola u Vraniću kod Kotor Varoša: Stari spomenici svjedoci prošlih vremena

GS
Srednjovjekovna nekropola u selu Vranić.
Foto: D.Kljajić | Srednjovjekovna nekropola u selu Vranić.

KOTOR VAROŠ – Skrivena u šumarku Trtare, u kotorvaroškom selu Vranić nalazi se srednjovjekovna nekropola sa oko 30 starih nadgrobnih spomenika, a koja je, iako značajna, malo poznata javnosti.

- Od tridesetak srednjovjekovnih spomenika najviše je onih u obliku ploča, manji dio je u obliku sanduka, a samo su dva u obliku „sljemenjaka“ - priča Zoran Petrušić, lokalni zaljubljenik u starine.

Dodaje da su neki spomenici duži i od dva metra, a manji dio je utonuo u zemlju i većinom su prekriveni mahovinom i lišćem.

Stanovnik Vranića Huso Šabanović priča da je kao dijete zajedno sa drugom djecom iz sela često dolazio u šumu gdje su se divili izgledu i veličini kamenih ploča.

-Tada, prije nekoliko decenija, nismo znali šta je to, ali su nam naši stari uvijek  govorili da je to staro groblje – kaže Šabanović.

Istoričar Damir Kljajić pojašnjava da se Vranić u srednjem vijeku nalazio na važnom putu prema Kotoru, iz pravca sjevera, odnosno današnje Banjaluke.

Dodaje da se u jednom putopisu iz 18. vijeka navodi da je tvrđava Vranić ograđena i naoružana mnogobrojnim topovima, što znači da je ovo naselje kroz istoriju bilo veoma značajno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana