Srednja škole 28. juni Istočno Sarajevo: Sa livade u balon salu

Anita Janković
Srednja škole 28. juni Istočno Sarajevo: Sa livade u balon salu

Istočno Sarajevo - Učenici Srednje škole "28. juni" iz Istočnog Sarajeva, nakon deset godina treniranja po livadama, parkovima i dječijim igralištima konačno će dobiti balon salu.

Željezna konstrukcija već je postavljena, a majstori užurbano rade da od naredne sedmice objekat zablista punim sjajem i primi stotine đaka koji će trenirati i pripremati se za sportska takmičenja. Učenici ove škole i do sada su bili uzor svojim vršnjacima jer su u gotovo nemogućim uslovima stasavali u šampione i kitili se raznim medaljama.

Sada kada dobijaju modernu balon salu opremljenu grijanjem zimi i klimom ljeti smiješe im se vrhunski sportski rezultati i  brojne medalje.

- Tražila sam novac za balon salu nekoliko godina. Nema ambasade u BiH kojoj se nisam obratila i nije bilo projekta za čija sredstva nisam aplicirala. Slala sam razne dopise crkvama po Evropi, Americi, Australiji, Kanadi i nikad ništa - priča direktor škole Mladenka Pandurević i dodaje da im se nada osmijehnula prije dvije godine kada su dobili mejl od Udruženja logoraša RS u Sidneju.

Oni su im obećali da će pokrenuti akciju i skupiti novac od ljudi koji su porijeklom iz RS a žive u Australiji.

- Taman kada su prikupili dio novca Srpsku su lani pogodile poplave pa su novac darovali poplavljenima. Ipak, nastavili su akciju i evo nakon godinu smo dočekali da na našem igralištu niču obrisi sale - kaže Pandurevićeva.

Ona dodaje da će osim učenika škole "28. juni" salu koristiti i Gimnazijalci iz Istočnog Sarajeva i đaci Srednje stručne škole iz Istočne Ilidže.

- Oko 1.200 đaka od sada će nastavu fizičkog vaspitanja obavljati u suvom i čistom prostoru. Kada sam vidjela osmijehe te djece laknulo mi je i znam da se trud i te kako isplatio. Srećna sam jer će sportski uspjesi naših učenika sada biti veći - kazuje Pandurevićeva.

Učenica trećeg razreda ove škole Nevena Pandurević kaže da zajedno sa drugarima iz razreda jedva čeka da se montira sala kako bi zaigrali fudbal, odbojku, rukomet, košarku...

- Bavim se dugo odbojkom i mnogo će mi značiti sala jer  ćemo osim časova fizičkog vaspitanja tu trenirati - rekla je  Nevena obećavši mnogo medalja u narednom periodu.

Profesor fizičkog vaspitanja Tanja Lukić kaže da su do sada radili u katastrofalnim uslovima jer su po kiši, snijegu i vrućini nastavu izvodili u parkovima i na  livadama.

- Nastavnicima je bilo rizično da vode djecu na te lokacije, jer smo odgovorni za sve njih. Sada su i učenici i nastavnici presrećni - kaže Lukićeva.

Balon salu učenici Srednje škole "23. juni" imali su i ranije ali je zbog dotrajalosti i loših vremenskih prilika uništena 2005. godine.

Zahvalnost

Nastavnici i učenici Srednje škole "28. juni" zahvaljuju Bojanu Krsmanu i Đorđi Šuvajlu iz Australije koji su predano radili na prikupljanju novca.

- Balon smo kupili u Srbiji i sve nas je koštalo 55.000 maraka. Uz pomoć Ministarstva prosvjete i kulture RS uspjeli smo osigurati da sve prođe bez carine - kaže direktor Pandurević, koja je cijelo ljeto vrijedno radila ne koristivši ni godišnji odmor, samo da sala bude gotova.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana