Srednja Bogoslovska škola u Foči proslavila krsnu slavu

R. Đ.
Srednja Bogoslovska škola u Foči proslavila krsnu slavu

Foča - Služenjem liturgije i lomljenjem slavskog kolača srednja Bogoslovska škola "Sveti Petar Dabrobosanski" u Foči proslavila je juče svoju krsnu slavu.

U jedinoj bogoslovskoj školi u BiH trenutno znanje stiče 85 učenika iz svih krajeva Srpske, BiH, Srbije i Crne Gore.

Ovu krsnu slavu mladi bogoslovi dočekuju uz broje promjene i novine koje su poboljšale i nastavu i život u internatu.

- Renovirali smo fiskulturnu salu, sobe, toalete, zahvaljujući Mitropoliji i episkopu Grigoriju. Imamo promjene i u ocjenjivanju, prvi put uvedena je jedinica - rekao arhimandrit Lazar Lazarević, rektor Bogoslovije.

Učenik četvrtog razreda bogoslovije Slaviša Topalović kaže da je velika razlika u odnosu na prethodne godine.

Bogoslovija u Foči, zajedno sa Bogoslovskim fakultetom "Sveti Vasilije Ostroški", nasljednik je nekadašnje sarajevske Bogoslovije. Prva generacija đaka bili su učenici Bogoslovije "Sveta tri jerarha" iz Krke, koji su zbog progona iz Hrvatske školovanje 1996. nastavili u Foči.

- Nekadašnja sarajevska Bogoslovija našla je pravo mjesto u Srpskoj gdje će moći da se razvija i dugovječno radi. Ministarstvo i Vlada RS pomažu razvoj vaspitanja i obrazovanja u RS, a samim tim i ovu ustanovu - rekao je ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević i dodao da očekuje da će do kraja oktobra nova zgrada Bogoslovskog fakulteta i studentski dom biti završeni, a do kraja decembra i useljeni.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana