Srećni smo, autoput kao pista

D. Dujić, B. Radulović
Srećni smo, autoput kao pista

Doboj, Prnjavor - Sve je dobro urađeno, a i lijepo je vidjeti da ovakav autoput postoji kod nas. Sada ćemo mnogo brže stizati do Prnjavora i Banjaluke, pa i do Zagreba i dalje u EU.

Rekao je to juče Marko Dragojević iz Doboja koji je sa porodicom u Doboj stigao novom dionicom autoputa "9. januar" od Doboja do Prnjavora, a koja je u prošlu nedjelju svečano puštena u saobraćaj.

Velika su očekivanja od trase duge 36,6 kilometara, a da se stanovništvu Doboja, Prnjavora i okolnih mjesta već pokazala kao "žila kucavica" pokazuju prve impresije vozača koji su na nju "zakoračili". Kažu da ga ne bi mijenjali ni za šta.

- Autoput je kao "pista". Ovo je stvarno dobro za Republiku Srpsku i mi građani treba da budemo ponosni što je realizovana ova kapitalna investicija - zaključuje Dragojević.

Dionicom autoputa "9. januar" uveliko se služe građani ne samo opština kroz koje prolazi ovaj autoput, već i strani državljani.

Prednosti bržeg dolaska do Banjaluke već su osjetili i dobojski studenti. Dejan M. kaže da mu je ranije od Doboja do Banjaluke u zavisnosti od gužve u saobraćaju trebalo od jedan i po do dva časa. Autoputem to je vrijeme znatno skraćeno.

- Brzo sam stigao od Doboja do Prnjavora, za nekih dvadesetak minuta. Stvarno sam prezadovoljan. Autoput je baš dobro izgrađen, savremen je - kaže Dejan dodavši da je siguran da će ovaj autoput biti od velikog značaja za razvoj RS .

Zadovoljstvo zbog nove saobraćajnice nisu krili ni sa druge strane, u Prnjavoru.

- Prije 25 minuta bio sam u Doboju. Saobraćajnica izgleda kao iz bajke, jer je očigledno izgrađena po najvišim evropskim standardima - rekao je na Vijaci vozač hladnjače koji svakodnevno koristi ovu dionicu od Doboja do Prnjavora, pa dalje starim putem do Banjaluke.

Vozač iz Doboja, koji nije želio da mu navodimo ime, kaže da je ovaj autoput ono što je bilo prijeko potrebno za bržu komunikaciju u ovom dijelu RS.

U preduzeću "Autoputevi RS" kazali su da je saobraćaj na dionici od Prnjavora do Doboja pušten odmah u nedjelju nakon svečanog otvaranja, odnosno nakon uklanjanja bine na kojoj je organizovan doček zvanica. 

Dionicu od Doboja do Prnjavora svečanim presijecanjem trake otvorili su predsjednik RS Milorad Dodik i premijer Srbije Aleksandar Vučić. Gradnja ove dionice počela je u novembru 2012. godine, a finansirana je kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj u ukupnom iznosu od 185 miliona evra.

Izgradnja druge dionice od Banjaluke do Prnjavora u dužini od 35,3 kilometra počela je u jesen 2014. godine. Kreditom Evropske investicione banke obezbijeđeno je 160 miliona evra za njenu izgradnju. Radove i na toj dionici izvodi konzorcijum firmi "Integral inženjering" Laktaši i "Granit" Skoplje, koji je uspješno sagradio i prvu dionicu.

Putarina

Direktor "Autoputeva RS" Dušan Topić kaže da vozači neće odmah plaćati putarinu na ovoj trasi autoputa.

- Vozačima ćemo pružiti mogućnost da prvo uvide sve prednosti korišćenja autoputa, te da na kraju sami odluče da li će ili neće plaćati putarinu -  naveo je Topić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana