Srebrenica: Značajna stimulacija vlade za deficitarna zanimanja

Srna
Srebrenica: Značajna stimulacija vlade za deficitarna zanimanja

SREBRENICA - Direktor Srednjoškolskog centra Srebrenica Momčilo Cvjetinović ocijenio je izuzetno značajnom stimulaciju Vlade Republike Srpske od 100 KM mjesečno i plaćanje troškova prevoza za sve učenike koji upišu deficitarna zanimanja.

 

Među deficitarnim zanimanjima su i prehrambeni prerađivači koji se obrazuju u ovom centru.

"Mi upisujemo jedno mješovito odjeljenje koje čini po 12 prehrambenih prerađivača i frizera, kao i prošle godine. Lani smo imali zadovoljavajuće interesovanje za upis, a uz najavljene stimulativne mjere, ove godine očekujemo da interesovanje za zanimanje prehrambeni prerađivač bude veće", rekao je Cvjetinović Srni.

On kaže da je potreba za zanimanjem prehrambeni prerađivač svuda gdje se vrši prerada bilo koje vrste prehrambenih proizvoda, kao što su mljekare, mesare, klanice i druge.

"Imaju mogućnost zaposlenja u pekarama, trgovačkim centrima u kojima se priprema hrana, hladnjačama, restoranima, a potrebu za ovim kadrom izražavaju investitori koji najavljuju izgradnju određenih pogona za preradu i proizvodnju finalnih proizvoda od povrća i voća sa ovog područja čijom se proizvodnjom bavi sve veći broj ovdašnjih domaćinstava", ističe Cvjetinović.

Srebrenički Srednjoškolski centar ove godine, osim navedenog mješovitog odjeljenja, planira da, kao i prethodnih godina, upiše i po jedno odjeljenje gimnazije opšteg smjera, medicinskih i farmaceutskih tehničara.

U tim odjeljenjima planiran je prijem po 24 učenika.

To je ukupno 96 đaka ili 18 manje nego prošle godine, kada je zbog velikog interesovanja učenika za upis u ovaj centar Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske odobrilo upis većeg broja đaka od prvobitno planiranog.

Cvjetinović izražava uvjerenje da će i ove godine biti dovoljan broj zainteresovanih đaka da se u potpunosti ostvari plan upisa.

On ističe da se stalno radi na uređenju i opremanju škole kako bi se unapređivali uslovi za izvođenje nastave, ali i organizovanja vannastavnih aktivnosti i priprema učenika za razna takmičenja i smotre đačkog stvaralaštva.

"Prethodna dva mjeseca, vrijeme pandemije, iskoristili smo za zamjenu unutrašnje stolarije na dva sprata škole, što će doprinijeti boljem održavanju toplote u učionicama, poboljšana je zvučna izolacija i estetski unaprijeđen izgled unutrašnjosti škole. Sredstva za ovu namjenu od po 10.000 KM obezbijedile su Ambasada Bugarske u BiH i opština Srebrenica", navodi Cvjetinović.

On napominje da su u posljednje četiri godine obavljeni sanacija, toplotna izolacija i urađena nova fasada, zamijenjena stolarija, ugrađen video-nadzor, zamijenjeni radijatori i u cijelosti saniran sistem centralnog grijanja, čime su stvoreni odlični uslovi za održavanje i praćenje nastave.

U sastavu škole uređen je i mini frizerski salon za praktičnu nastavu za frizere.

Prvi upisni rok u ovom centru je 15. i 16. juna za učenike sa 60 i više bodova iz osnovne škole, a drugi rok je od 22. do 24. juna.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana